“Moraćemo da progutamo gorku pilulu”

90
EPA-EFE/ddp
Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc predočio je u svom današnjem video obraćanju da su ciljevi zaštite klime prioritetni uprkos rastućoj zabrinutosti u vezi sa otežanim snabdevanjem energentima zbog ruske operacije u Ukrajini.

Šolc je rekao da je njegov cilj da Nemačka bude jedna od prvih zemalja koja će imati nultu emisiju ugljen-dioksida (CO2), a da istovremeno nastavi da bude globalno konkurentna i uspešna kao ekonomska sila i industrijska zemlja, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

– Sada ćemo se postarati da razvoj obnovljivih izvora energije konačno napreduje – energija vetra na moru, na kopnu solarna energija, biomasa…Sve to nam je potrebno za proizvodnju struje i vodonika kako bismo imali industrijsku budućnost bez emisije CO2. Želimo da to postignemo do 2045. godine – poručio je Šolc.

On je priznao da je Nemačka primorana da “proguta gorku pilulu” jer je prinuđena da privremeno koristi elektrane na fosilno gorivo koje su prethodno zatvorene.

– Ali to je samo na kratko jer smo sada zaista počeli da želimo da učinimo sve što možemo u borbi protiv klimatske krize – rekao je Šolc i potvrdio da su doneti novi, neophodni zakoni.

Original Article