Manje poznata Italija dostupna samo brodom

10
manje-poznata-italija-dostupna-samo-brodom

Eolski arhipelag je relativno nepoznat turistima zahvaljujući nedostatku saobraćajnih veza. Nalazi se na severu Sicilije u Tirenskom moru, na dosta nepristupačnom mestu, pa ga i ne posećuje baš puno putnika. Možda je upravo sad vreme da ga posetite pre nego što postane previše popularan

Eolski arhipelag je omiljena destinacija avanturistički nastrojenih Italijana. Sastoji se od sedam glavnih ostrva smeštenih u Tirenskom moru, severno od Sicilije. Ova ostrva su vulkanskog porekla i postaju sve dostupnija turistima u poslednjim godinama, uprkos činjenici da do njih nije lako doći.

Eolska ostrva su dostupna samo brodom, što ih čini mnogo težim za posetu do većine destinacija u Italiji. Međutim, ko god da ih je posetio kaže da se svaki napor pri dolasku isplati. Po čemu je ova ostrvska družina tako posebna?

Divlja priroda i pitomi gradići

Glavna ostrva u Eolskom arhipelagu su Lipari, Vulkano, Salina, Stromboli, Panarea, Filikudi i Alikudi. Svako od ovih ostrva ima svoj jedinstveni karakter, sa različitim pejzažima, aktivnostima i atrakcijama za posetioce. Najpopularnije je verovatno Stromboli, poznato po stalnoj vulkanskoj aktivnosti koja proizvodi spektakularne erupcije lave. Sva ostrva su od 2000. godine na Uneskovoj listi.

Odabir jednog od ostrva je vrlo težak jer su sva toliko različita jedna od drugih i karakteristična na svoj način, što je jedan od razloga zašto su tako impresivna. Sva zajedno diskretno i šarmantno spajaju moderne gradove sa drevnim lučkim selima, a svako je okruženo neukroćenom vulkanskom lepotom. Od ljupkih zelenih brežuljaka do uzavrelih kratera, možete pronaći veliki izbor jedinstvenih prirodnih krajolika na vrlo malom prostoru.

Voda u ovom delu Mediterana je impresivno modro plava i bistra. Ima tu dosta istorije i mitologije, i ima puno sadržaja o kojim će vam meštani rado pripovedati. Turistima se preporučuju jednodnevni izleti, takođe i plivanje, ronjenje i vožnja kajakom u skrovitim uvalama sa tamnim plažama od finog peska od crne lave, navodi Euronews.

Postoje brojne kompanije i agencije koje nude tradicionalno jedrenje, a postoje i moderni solarni jedrenjaci koji nude ekološko iskustvo. Oni služe vegansku hranu na brodu i ne love ribu u okolnim vodama, što je inače praksa u celoj Italiji. Uglavnom, na ostrvo se stiže isključivo brodom ili trajektom. Možete uvesti auto, bicikl ili bilo koje vozilo na trajekt i odsesti u nekom od hotela ili pansiona.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Mnogi turisti danas biraju Eolska ostrva ne samo zato što su impresivna, već zato što su mesto za koje mnogi drugi još uvek nisu čuli. To je, bar za sada, mesto gde turista zaista nema, gde se može upoznati sva maštovitost prirode koja je stvorila jedan impresivan i bajkovit predeo.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak Manje poznata Italija dostupna samo brodom se pojavio prvo na TU magazin.