Mali: Srbija želi mir i stabilnost, neko treći vodi politiku

188

Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da Srbija želi mir i stabilnost, da želi dijalog, ali da je situacija izuzetno teška, nakon nedavnih odluka Prištine.

“Nepriznavanje registarskih tablica, ličnih karti, sve to vodi ka daljem produbljivanju sukoba. Srbija je za mir i stabilnost, mi hoćemo dijalog ali nam recite o čemu želite da pričamo. Mi smo sve uradili, Priština ne i to se zanemaruje”, rekao je Mali za tv Pink.

Kako je istakao, Srbija će učiniti sve da se se diplomatski nađe rešenje, ali da je pitanje koje rešenje može da se nađe kada je niko ne sluša i “kada neko treći vodi politiku”.

“Priština je tu samo glasnogovornik”, rekao je Mali i dodao da je osećaj da Srbiju u provaliju vuku oni koji je ne žele jaku.

Kako je rekao od EU se ne očekuje promena stava po tom pitanju.

“Ne očekujemo od Brisela promenu stava, ali očekujemo fer odnos ili bar razumevanje kada je situacija na Zapadnom Balkanu u pitanju”, rekao je Mali.

Govoreći o ekonomskoj situaciji, Mali je rekao da je Srbija, u protekle tri godine pokazala veliku moć, i uspešnu borbu sa svim nedaćama koje su zadesile čitav svet. Kako kaže, stabilnost javnih finansija je sačuvana, što je impozantan rezultat, pre svega, odgovorne politike predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

“Imamo dovoljno novca na računu, u protekle dve godine smo bila najbrža rastuća ekonomija u Evropi. Pokazali smo kako se za vreme krize mogu povećavati i plate i penzije. nama se putevi i dalje grade, plaćamo obaveze iz dana u dan, i to je slika odgovornog pristupa ekonomskoj politici, šta je osnova svega”, rekao je Mali.

Kada se radi o pomoći zdravstvenim radnicima, prosvetarima, penzionerima, Mali je istakao da je u pitanju ideja predsednika Srbija.

“Mi smo juče do 8 sati imali preko 120.000 prijava za vaučere, što je takođe bila ideja predsednika. On je želeo da ljudi ostamu u Srbiji. To je 15.000 dinara po osobi, za par penzionera je ozbiljan novac. Sa te strane smo opet pogodili pravu metu. To je i podrška industriji turizma, hoteli su puni. Imamo 70 odsto više turista u Srbiji, što je ogroman priliv. Svaka mera nije ni slučajna, niti je pala sa neba, već je plod precizne analize”, rekao je Mali.

Govoreći o ekonomiji, ministar kaže da građani Srbije nju još uvek nisu osetili. Kako ističe, gradovi širom sveta imaju prazne rafove u prodavnicama, pojedini gube radna mesta, dok to nije slučaj sa našom zemljom.

“Skače cena gasa, nafte, struje… Ogromne su pripreme, na čemu radimo svaki dan sa predsednicom Vlade kao i predsednikom Srbije”, dodao je Mali.

Kako kaže, poslednje tri godine krize, Srbija je taj teret uvek preuzimala na sebe, zahvaljujući ekonomiji i finansijama. Ministar dodaje da će zima zasigurno biti teška, ali da se država trudi da obezbedi sve na vreme.

“I dalje kontrolišemo cene osnovnih živornih namirnica. Imamo svega, pa čak i za izvoz u regionu, jer kako je i sam Vučić rekao, ako imamo mi, treba da ima i region. Pogledajte cenu gasa i struje, otišle su u nebo, a kod nas se još uvek ništa ne menja”, dodao je Mali.

Na pitanje o nedavnoj poseti crnogorskog premijera Dritana Abazovića, Mali je rekao da se konačno više razmišlja o budućnosti nego prošlosti, čemu svedoči i pitanje Temeljnog ugovora, kao i Otvorenog Balkana. Govoreći o sastanku i provedenom vremenu sa Abazovićem, Mali navodi da je sve prošlo u prijateljskom i prijatnom tonu.

“Dosta je zajedničkih projekata o kojima smo govorili. Imamo primer luke Bar, kako za uvoz i izvoz robe. To bi sa sobom povuklo izgradnju auto-puta Beograd-Bar. Sa druge strane i pruga treba da se rekonstruiše, koja bi išla čak do Budimpešte”, rekao je Mali, i dodao da je uveren da je Dritan radi ekonomije, spreman na tako velike poteze.

Kako kaže, poseta je bila dobra, i dobro je da je Abazović prvu posetu koju je napravio kao predsednik Vlade napravio upravo u Srbiji.

Original Article