Makron: Obnoviti pregovore između Izraela i Palestinaca

49
Tanjug/AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je danas na nastavak mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca, koji su dugo u zastoju, kako bi se sprečilo da tenzije ponovo prerastu u sukob.

Govoreći zajedno sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom u predsedničkoj palati u Parizu, Makron je ocenio da je situacija u istočnom Jerusalimu i na palestinskim teritorijama i dalje „više nego zabrinjavajuća“, prenosi AP.

“Svi znamo da nova spirala nasilja može da počne svakog trenutka. Moramo pokušati da sprečimo ovu pretnju koja podriva živote i Palestinaca i Izraelaca“, naveo je Makron, prenosi AP.

Kratkoročno, istakao je Makron, to znači da se ukinu jednostrane mere Izraela na Zapadnoj obali, uključujući širenje jevrejskih naselja i premeštanje palestinskih porodica iz njihovih domova, jer su te akcije „suprotne međunarodnom pravu“.

On je ponovio da je spreman da mobiliše međunarodnu zajednicu sa ciljem da dođe do nastavka pregovora između Izraela i Palestinaca, koji bi na kraju trebalo da donesu „pravedni i trajni mir”.

Abas je naglasio da Izrael mora da zaustavi „unilateralne akcije, pogotovo izgradnju nelegalnih naselja“ koja „na komade seku teritoriju koju Palestinci smatraju svojom“, navodi AP.

Ranije ovog meseca, Makron je u Jelisejskoj palati ugostio privremenog izraelskog premijera Jaira Lapida i pozvao ga da obnovi pregovore o miru sa Palestincima.

Lapid, za koga se očekuje da će ostati u ulozi premijera do izbora u novembru, podržava „rešenje o dve države“, koje se prvi put pominje daleke 1937. godine, a podrazumeva da na spornom području Izraelci i Palestinci ne mogu živeti u jednoj zemlji, ali kao privremeni lider, on nije u poziciji da sprovodi bilo kakve značajne diplomatske inicijative, navodi američka agencija.

Original Article