Mađarska jača odbranu: Čini se da je rat daleko, ali…

206
commons.wikimedia
Mađarski vojnici

Mađarska će ubrzati razvoj programa odbrane, rekao je danas premijer Viktor Orban.

– Moramo radikalno da povećamo svoje odbrambene sposobnosti – izjavio je Orban i naglasio da je u interesu Mađarske da se rat u susednoj Ukrajini završi što pre.

On je u obraćanju posle samita NATO, na kojem je Alijansa odlučila da primi u članstvo Finsku i Švedsku, rekao da je “vojna realnost” u Ukrajini takva da ta zemlja svakog dana gubi mnogo vojnika i da se čini da je rat daleko, ali da situacija može da se promeni.

Orban je rekao da Mađarska, kao članica Alijanse, mora da ostane izvan ovog rata.

– Moramo pokrenuti motore i ubrzati razvoj programa odbrane”, dodao je on.

Orban, koji je na izborima u aprilu osvojio četvrti uzastopni premijerski mandat, izjavio je da Mađarska nije spremna da pregovara o potencijalnom embargu ili ograničenju uvoza ruskog gasa u EU jer bi to ugrozilo mađarsku ekonomiju.

– Nisu neophodne sankcije nego momentalni prekid vatre i mirovni razgovori – rekao je mađarski premijer i dodao da je potreban mir da bi se zaustavila “ratna inflacija”.

Stopa inflacije u Mađarskoj je dvocifrena iako su ograničene cene energenata i osnovnih namirnica. Nacionalna banka Mađarske u utorak je povećala referentnu kamatnu stopu na 7,75 odsto.

Original Article