Letonija kupuje ruski gas, ali…

62
pixabay.com
Foto: Ilustracija

Letonija je nastavila da kupuje ruski prirodni gas čak i nakon što je odbila zahtev Moskve za plaćanje u rubljama, izjavio je direktor letonske gasne kompanije “Letonski gas” za domaći list Delfi.

– Kompanija Letonski gas i sada kupuje gas, ali ne od Gasproma jer ne možemo da platimo Gaspromu. Imamo drugog dobavljača – rekao je predsednik tog preduzeća Aigars Kalvitis, koji nije otkrio ime posrednika koji ih snabdeva ruskim prirodnim gasom, prenosi Raša tudej.

Letonija je u aprilu, zajedno sa susednim baltičkim državama Estonijom i Litvanijom, odbila zahtev Rusije za plaćanje prirodnog gasa u rubljama i obustavila uvoz gasa od Gasproma, u okviru nastojanja da smanji energetsku zavisnost od Moskve usled sankcija Zapada.

Letonski premijer Krišjanis Karinš je sredinom juna obećao da neće obnavljati uvoz ruskog gasa, a ranije ovog meseca je letonski parlament odobrio amandmane na zakon o energetici kojima se predviđa zabrana uvoza ruskog prirodnog gasa od 1. januara 2023. godine.

Rusija je prošle godine bila glavni snabdevač Letonije gasom, s udelom od 90 posto u ukupnom letonskom uvozu tog energenta.

Original Article