Lajčak: Priština ima obavezu da formira ZSO, plan je da se Vučić i Kurti češće viđaju

158
Tanjug
Miroslav Lajčak

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je u Prištini da bi voleo da se sastanak na visokom nivou održi u Briselu pre letnje pauze.

Lajčak je na kraju posete Kosovu rekao da se radi na organizaciji sastanka premijer Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Voleo bih da se ovo desi pre letnje pauze u Briselu rekao je Lajčak na konferenciji za novinare u Prištini.

Dodao je da misli da postoji mogućnost da se počne sa frekventnijim sastancima na nivou lidera i da je plan EU da se Kurti i Vučić češće sreću.

Podsetio je da je bilo dva sastanka lidera u Briselu prošle godine, ali i da oni nisu bili mnogo konstruktivni.

– Zbog toga sam se angažovao na individualnim sastancima sa Kurtijem i Vučićem, kako bismo obezbedili da na sledećem sastanku bude rezultata, jer ne želite da vidite sastanak lidera i da se oni međusobno kritikuju već da se sastanu i saglase oko stvari koje su važne za građane Kosova i Srbije – naveo je Lačak.

On je ponovio da je Kosovo prihvatilo obavezu za Zajednicu srpskih opština kroz ratifikaciju sporazuma u parlamentu a da je princip međunarodnog prava da se dogovoreno i sprovede.

– Ovo je dogovoreno između Kosova i Srbije. Ima i drugih tema, ali znate da je ovo posebno osetljivo pitanje jer je za Srbiju to najvažnija tema i ne možemo da pobegnemo od ove teme, ne da bi se ugodilo Evropskoj uniji, već da bi proces išao napred – kazao je Lajčak.

Upitan da prokomentariše to što Srbija odbija da prizna Kosovo, dok EU smatra da ono treba da bude u centru sporazuma, Lajčak je rekao da je normalno da obe strane definišu svoje ciljeve na početku procesa a da se kroz proces vode do onoga što je za obe strane prihvatljivo. Takve izjave, kako je rekao, ne treba dramatizovati.

On je pohvalio potpisivanje mape puta za sprovođenje sporazuma o energetici. Elektrosever, kako je rekao, kompanija osnovana po kosovskim zakonima, počeće da snabdeva strujom potrošače u četiri srpske opštine na severu.

– Tako se završava netransparentna praksa i svaki potrošač na Kosovu imaće ista prava i iste obaveze – rekao je Lajčak.

Kako je najavio, on će danas obići i administrativne prelaze pre odlaska u Beograd, kao i Valač i imaće sastanke sa četiri gradonačelnika sa severa i sa liderom Srpske liste.

Na pitanje novinara vezano za temu registarskih tablica, Lajčak je rekao da to pitanje više nije na dnevnom redu dijaloga i da sada treba očekivati odluku Vlade Kosova. Na osnovu razgovora koji je imao sa Kurtijem, kako je rekao, uskoro treba očekivati saopštenje oko ovog pitanja.

Tema nestalih, kako je rekao, je veoma važna i naglasio je da je da to njegov lični prioritet, kao i da se ne sme stati dok se ne rasvetli sudbina svih nestalih.

– Nadam se da će uskoro biti usvojen dokument na kome radimo – rekao je predstavnik EU.

Original Article