“Kuća terora” u Budimpešti

103

Mađarska je bila zloglasna po brutalnosti tokom nacističkog i sovjetskog režima, pa i ne čudi da je Budimpešta dom muzeja posvećenog sećanju na mučene i ubijene u jednoj posebnoj zgradi

“Kuća terora” je muzej u Budimpešti posvećen žrtvama fašističkog i komunističkog režima prošlog veka. Muzej se nalazi u aveniji Andraši, u zgradi koja je izuzetno lepa i prilično kontraverzna.

Na fasadi zgrade se mogu jasno videti dva simbola, ukrštene strele mađarskih fašista i zvezde petokrake. Upravo to i definiše kontravezu zgrade, u njoj su se odvijali mračni periodi mađarske istorije 20. veka. Ona je bila svedom zlodela nacističkog i komunističkog režima.

View this post on Instagram

A post shared by House of Terror Museum (@terrorhazamuzeum)

“Kuća terora” ima cilj da verno rekreira sve uslove sa kojima su se suočavale žrtve političke brutalnosti u Mađarskoj. Budući da je zgrada decenijama korištena kao poslovna zgrada, odlučeno je da se ona vrati u prvobitno izvorno sumorno stanje.

Partizanska bolnica Franja, saznajte više.

Svaki od četiri sprata “Kuće terora” nudi stalne i privremene izložbe fotografija, istoriskih uspomena i video materijala. Svi materijali pokušavaju da predstave ono što su ta mračna razdoblja spremala onima koji su nažalost morali da prođu kroz njena vrata.

Jedina prostorija koja nije obnovljena već je zadržana u izvornom stanju je i najposećenija. U pitanju je odaja za mučenje, na njenim zidovima, iza rešetaka, i danas stoje bičevi, štapovi od bambusa sa olovnom glavom, palice obložene kožom sa olovnim oprugama, pendreci i ostala sredstva za mučenje.

Muzej svakog dana poseti i do hiljadu ljudi, uglavnom se radi o turistima iz zapadnih zemalja. Kuća terora je sigurno jedan od najposećenijih muzeja u mađarskoj prestonici i jedini takve vrste u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak “Kuća terora” u Budimpešti se pojavio prvo na TU magazin.

Original Article