Копенхаген, Данска: дашак среће у музеју среће

391

Да ли умете да разликујете осмех од срца од оног усиљеног? Шта је дефиниција среће и ако бисте могли да изаберете да живите у вештачком, налик Матрикс свету, где се дешавају само пријатна искуства, да ли би то био ваш избор? Ова филозофска питања се постављају посетиоцима који дођу у новоотворени Музеј среће у Копенхагену, институцију која детаљно разрађује све оно што чини да се добро осећамо.

Смештен у подруму зграде из касног 18. века у Старом граду, Музеј среће води Мајк Викинг, аутор више светских бестселера међу којима су „Дански рецепт за срећан живот“, „Потрага за најсрећнијим људима на свету“ (односе се на доживљај среће у Данској и Норвешкој) и „Уметност стварања успомена“. Аутор поставке је Институт за истраживање среће, чији је оснивач и директор управо Викинг, независна организација која се бави благостањем и квалитетом живота. Музеј показује како је срећа укључена у свако подручје нашег живота кроз осам соба које једну тему истражују из различитих перспектива. Према званичницима Музеја, установа је креирана са циљем да дословце донесе срећу у живот и подсети посетиоца шта је то што га чини вредним као особу и шта чини да се осећа добро и задовољно.

Музеј је интерактиван и посетиоци могу да се укључе у мисаони и експеримент са светлосном терапијом. Новчаник са готовином остављен је на средини пода у једној соби. Овде можете прочитати и студије у којима су истраживачи „губили“ новчанике на улицама широм света и утврђивали колико је намерно остављених враћено власницима. Ту је и одељак о географији среће који истражује како окружење које је човек саградио утиче на наше осећање среће, где је такође представљена мапа света и како су на основу Светског извештаја среће за ову годину рангиране 153 земље. Данска је према том извештају, којим се баве и Уједињене нације, годинама у врху листе најсрећнијих (ове године испред ње је Финска) јер има најбоље креирано друштво благостања, среће и квалитета живота. Иако у тој земљи, како пише на званичном сајту музеја, просечно 170 дана годишње пада киша.

– Зато смо мислили да је Данска очигледно најбољи дом за музеј који се фокусира на то како да створимо бољи оквир за добар живот – каже Викинг.

Музеј има и собу резервисану за науку о срећи, затим поставку о историји среће, али и о томе шта можемо очекивати у будућности, типа да ли ће наши телефони знати како се осећамо. Ту је и одељак посвећен смејању, где посетиоци могу да проучавају која страна Мона Лизе изводи тај гест. Музеј има и лични угао, јер су у њему изложени и предмети које су људи широм света донирали, а подсећају их на срећне моменте у њиховом животу.

– Надамо се да ће наши гости одавде отићи мало мудрији – каже Мајк Викинг– мало срећнији и мало више мотивисани да свет учине бољим местом за живот.

Original Article