Kolpa, najtoplija slovenačka reka za kupanje

136
kolpa,-najtoplija-slovenacka-reka-za-kupanje

Kupanje u prirodi ne mora uvek da pozdrazumeva borbu sa talasima ili traženje mesta na plaži za suncobran ili peškir. To čak i ne znači da morate da se kupate u slanoj vodi uopšte, jer postoji bezbroj mesta širom regiona i Evrope na kojima možete da se okupate u rekama ili jezerima

Širom Evrope postoji mnogo čistih, pristupačnih i sigurnih rečnih kupališta. Od užurbanih gradskih središta do plaža skrivenih duboko u prelepim nacionalnim parkovima, postoji nešto za svakoga. Jedna od takvih destinacija je i reka Kolpa, najtoplija i možda i najčistija slovenačka reka za kupanje.

Na samom početku treba reći da nije svaka reka bezbedna za kupače. Postoji puno mesta sa jakim rečnim strujama, dubokim vodama i opasnim mestima, pa treba uvek pratiti  uputstva lokalnih vodiča.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kolpa Adventures (@riverkolpa)

Slovenija ima 48 službenih kupališta na kojima se redovno meri kvalitet vode. Postoji 18 prirodnih kupališta na kojima postoje određene sigurnosne mere i 30 na kojim se kupate na sopstvenu odgovornost, navodi Euronews.

Na jugoistoku uz granicu sa Hrvatskom teče reka Kopla, jedna od najtoplijih u zemlji. Tokom letnih meseci temperature u donjim tokovima mogu dostići čak i 30 stepeni Celzijusa.

Reku je najbolje istražiti iz kanua, iz kog posetici otkrivaju prirodu i bogat životinjski svet, posebno zaštićen u Regionalnom parku Kolpa. Pored rečnog toka, postoje i brojne označene pešačke, biciklističke i druge staze koje vode vas iz jedne priče u drugu. Tu takođe postoje i mesta koja koriste ljubitelji ribolova.

Portonovi – adresa za utočište po vašoj meri, saznajte više.

Kopla je atraktivna tokom cele godine. Odlična je za kupanje, za aktivan odmor u svakom smislu, ali i za porodične odmore i piknike u prirodi. Možete birati između sportskih i rekreacijskih aktivnosti duž celog toka reke, i ona nije jako zahtevna, pogodna je i za početnike.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak Kolpa, najtoplija slovenačka reka za kupanje se pojavio prvo na TU magazin.