Koledžu na dar nasleđe Svetog Save

58

U prošlu nedelju upriličen je svečani doček kopije ikone Presvete Bogorodice Mlekopitateljnice na Koledžu “Sveti Sava” u sidnejskom naselju Varovil.
Dugo čekana duhovna svečanost, održana je na radost đaka, nastavnika, sveštenstva i mnogobrojnog srpskog vernog naroda u Australiji.

Kopija ikone koja se već vekovima nalazi u Manastiru Hilandar, u koji je doneo i postavio srpski prosvetitelj Sveti Sava, pošto ju je preuzeo iz jerusalimskog Manastira Svetog Save Osvećenog, od sada će biti zaštitnica prve srpske škole na Petom kontinentu, njenih učenika, nastavnika i cele zajednice.

Ikonu su posle litije u zdanje Koledža i školsku kapelu uneli prota Miodrag Perić i otac Nektarije, sabrat svetog hilandarskog manastira. U pratnji su bili iguman Svete carske lavre Hilandara arhimandrit Metodije i episkop australijsko-novozelandski Siluan, sa sveštenstvom Mitropolije.

U čast Presvete Bogorodice zatim je održana sveta arhijerejska liturgija, koju je služio Njegovo Preosveštenstvo episkop S..Original Article

Original Article