Koja se bolest može preneti i preko pločica na bazenu?

121

pixabay.com

Ako idete na bazen, koristite javne tuševe ili, pak, na odmoru delite kupatilo sa nepoznatim ljudima, budite posebno obazrivi! Stručnjaci upozoravaju da možete da “zakačite” infekciju mnogo lakše nego što mislite!

Preko peškira, ali i pločica pod tušem možete da se zarazite virusnom infekcijom – “molluscum contagiosum”. Ova vrsta zaraze (moluske) najčešće pogađa decu i odrasle oslabljenog imuniteta, a koji su posebno podložni kožnim bolestima. Ako ste se zarazili, možete da očekujete da će vam se prve moluske javiti između treće i sedme nedelje.

Oprezno na bazenima

– Molluscum contagiosum je virusna infekcija. Prenosi se kontaktom sa zaraženim površinama. Na primer, preko peškira, pločica, krpa za pranje i tako dalje. Često se infekcija javlja u bazenu, ali ne u vodi, već pod tuševima – napominju specijalisti za zarazne bolesti i dodaju da su moluske vrlo zarazne bradavice i veoma se brzo šire, pa je neophodno njihovo hitno lečenje.

Ako se bolest otkrije u početnoj fazi, onda će osip biti minimalan.

– Infekcija se manifestuje u vidu malih, beličastih papula (bradavica) na koži. Važno je da se lečenje sprovede blagovremeno, kada se pojave pojedinačni osipi. Papule se uklanjaju hemijski – tečnim azotom, kao i mehanički – pincetom – otkrivaju stručnjaci.

Šta su moluske?

Reč je o bradavičastim izraštajima na koži, oblika kuole sa udubljenjem na sredini, veličine 2-6 mm. Imaju boju “normalne” kože, površina im je staklasta, a obično ne izazivaju nikakve tegobe, osim ako je reč o hroničnoj iritaciji. Takođe, ako se ove bradavice povrede (ako se češete), dolazi do upale koje može biti bolna i izazvati njihov drastični rast.

Original Article