„Kao da ubijem nečije rođake i tražim da drže moju sliku“ – Nemanja ponovo očitao lekciju Englezima

70

EPA-EFE/NEIL HALL

Nemanja Matić, bivši fudbalski reprezentativac Srbije, tokom godina igranja u Engleskoj postao je zanimljiv tamošnjoj javnosti jer je odbio da nosi cvet maka na utakmicama Premijer lige, simbol sećanja na poginule britanske vojnike u Prvom svetskom ratu.

Matić je nosio taj simbol, ali je u jednom momentu odlučio da prestane i to je objasnio u intervjuu za italijanski Il Mesađero.

– Počeo sam to da nosim, ali je onda britanska Vlada objasnila da se taj simbol koristi za odavanje počasti svim britanskim vojnicima koji su umrli u svim ratovima u kojima je država ikada učestvovala, uključujući i bombardovanje Srbije 1999. godine. Od tog trenutka sam prestao da ga nosim. Nisam mogao da nosim nešto što obeležava uništavanje moje zemlje i mojih ljudi, nešto zbog čega je umrlo hiljade ljudi. To je kao da ubijem nečije rođake i onda tog nekog nateram da drži moju sliku pored kreveta. Da li biste vi to prihvatili? – objasnio je Matić.

Matić je rođen 1988. godine i kao dečak je preživeo NATO agresiju na tadašnju Jugoslaviju.

– Da, bio sam dete, imao sam 11, 12 godina… To su slike koje nikada neću izbaciti iz svoje glave. Uništili su sve. Kod kuće smo imali bašticu i odatle sam gledao kako bombe padaju sa neba. Odrastao sam u strahu. Na kraju je umrlo pet hiljada civila. Naši ljudi to nikada neće moći da oproste.

Matić je tokom prethodnih godina mnogo činio za svoje rodno selo Vrelo kod Uba, a jedan od poteza bio je i plaćanje svih dugovanja komšija.

– Ne volim mnogo da pričam o tim stvarima. To se radi bez marketinga, ali s obzirom da se to sada već zna, mogu da kažem da je to bio običan gest. Pokušavao sam i i dalje pokušavam da pomažem ljudima u mestu u kojem sam rođen. Odrastao sam u siromašnom mestu gde nije bilo fudbalskih terena i kao deca smo imali samo loptu, a sada pokušavam da se postaram za to da deca Vrela imaju bolje detinjstvo nego što sam imao ja – naveo je Matić.Original Article