Kako mladi dolaze do džeparca, koji poslovi su najtraženiji tokom leta

133

Pexels.com

Karta za voz i more, rata za školarinu, džeparac za izlazak – najčešći su motivi zbog kojih mladi kreću u potragu za poslom. Najtraženiji su poslovi u trgovini i ugostiteljstvu.

“Imate li neki posao za mene?” Svakoga dana u omladinskoj zadruzi ovo pitanje postavi između 30 i 50 mladih. Ima među njima i srednjoškolaca i studenata. Katarina Spasić je uspela da upiše željeni fakultet. Zato će ovog leta raditi, da ispuni sebi neke želje.

– Ovo mi je najduže leto u životu, pa sam želela da sama sakupim pare za letovanje, zbog toga sam se zaposlila u tržnom centru preko ove omladinske zadruge, baš su mi brzo našli posao – kaže Katarina Spasić.

Nikola je već dve godine član zadruge i kaže da je ovo lak način da se dođe do posla.

– Pre svega trebale su mi pare za džeparac i počeo sam da radim neke lagane poslove, kao što je arhiviranje, lepljenje deklaracija, onda sam jednostavno imao višak vremena, pa sam prešao da radim na neke malo teže fizičke poslove – kaže Nikola Simčov.

Zadruge uglavnom plaćaju po satu, i to od 250 do 400 dinara.

– Lakši poslovi koje obično rade učenici, naravno da eto zbog te odgovornosti su i malo manje plaćeni, a prakse i ti neki malo ozbiljniji poslovi gde angažujemo studente imaju zaista fine i zavidne plate – rekla je Hristina Džufić iz Omladinske zadruge.

Na tržištu nedostaju zanatlije, trgovci i ugostitelji, kažu stručnjaci. Zato je najlakše dobiti posao u ovim oblastima.

– Deficit nekako i kreira tu politiku plaćanja, tako da su trenutno najplaćeniji poslovi upravo na građevini, recimo vodionstalateri su jako plaćeni, tako da su usmereni u te pravce i zarade su poprilično visoke, tako da mladi ljudi kao pomoćni radnici mogu da zarade između 30 i 50 eura dnevno, što na mesečnom nivou može da bude i preko 1.000 evra – rekao je Marko Vučetić, portal za posredovanje.

U poslednje vreme sve više mladih se odlučuje i za sezonske poslove van granica Srbije. Na primorju mogu više da zarade i to već od maja, pa sve do kraja septembra.

Original Article