Još uvek nije dozvoljen veliki broj vernika u crkvama širom SAD

364

Predsednik SAD Donald Tramp je izjavio da su crkve esencijalne i da treba da budu otvorene. Ali, guverner savezne države Ilinoj Pricker nije još izdao novo uputstvo i u crkvama u Čikagu i okolini dozvoljeno je okupljanje samo do deset ljudi.

Jerej Aleksandar Petrović, starešina hrama Sveti Stefan Dečanski na Leland Aveniji u Čikagu, kaže da veruje da će ova situacija brzo da se stabilizuje i da će narod ponovo moći nesmetano da posećuje hramove. Ukazuje da su sva bogosluženja održana u ovom periodu. Ona su prenošena za vernike preko video linkova.

Sa druge strane SAD, u Kaliforniji, službe se takođe odvijaju bez parohijana. Od protojereja stavrofora Slobodana Jovića u crkvi Sveti Arhanđel Mihailo u Saratogi, srcu Silicijumske doline, saznajemo da u srpskoj zajednici ima i puno onih koji rade u tamošnjim kompanijama. On ističe i da postoji formalna organizacija, Udruženje inžinjera BAFA, diplomaca Beogradskog eletrotehničkog fakulteta. Oni se sastaju na crkvenom imanju i aktivno učestvuju u životu crkve.

Inače, Ilinoj i Kalifornija su na trećem i četvrtom mestu u Sjedinjenim Državama po broju zaraženih koronavirusom.

Original Article