Island: Počele sa radom osnovne škole i vrtići

316

Koronavirus je stigao na Island nešto kasnije nego u većem delu Evrope, a vest o epidemiji se brzo proširila. Prvi zaraženi virusom na Islandu je dijagnostikovan 28. februara. Pomenuti je nešto ranije boravio na skijanju u severnom delu Italije, ali ne na području gde je već bilo zaraženih. Istog dana je Međunarodna zdravstvena organizacija objavila da se zaštita podiže na najviši stepen zbog virusa Kovid -19.

Broj zaraženih nije brzo rastao, ali je državni vrh odlučio da se odmah osmisle mere zaštite. Već sredinom marta su zabranjena okupljanja više od 100 ljudi na jednom mestu, sa 2 metra udaljenosti jedan od drugog. Od 16. marta stupa na snagu mera koja uključuje zatvaranje srednjih škola, fakulteta, muzičkih škola, sportskih klubova, frizerskih salona, a u obdaništima i osnovnim školama se nastava izvodi pod posebnim merama zaštite.

Te mere podrazumevaju ne više od 20 osoba u istoj prostoriji i ne na manje od 2 metra razdaljine. Obdaništa su nastavila sa radom po posebnom programu, a svako se snalazio kako zna i ume. U početku su zaposleni bili zabrinuti zbog moguće zaraze za koju su stručnjaci rekli da se veoma brzo prenosi.

Sa radom se nastavilo, za nas, po veoma čudnim uslovima. Roditelji koji su bili u mogućnosti ostavili su svoju decu kod kuće. Oni koji su zbog prirode posla morali da napuštaju kuću, kao npr. medicinski radnici, prosvetni radnici koji rade u osnovnim školama i obdaništima svoju decu su ostavljali u obdaništima, i to u posebnim odeljenjima, koja su formirana da se ne bi mešala sa ostalom decom.

Osnovne škole su imale mogućnost da se organizuju kako im odgovara. U nekim školama stariji razredi imaju onlajn nastavu, a mlađi odlaze na nastavu po 2-3 sata svaki drugi dan, na smenu. Neke škole su odlučile da učenici svih razreda dolaze na nastavu na sat, dva svakodnevno, ali u različitim terminima.

Nažalost, ova situacija je veoma uticala na ekonomiju i privredu, mnogi su ostali bez posla ili im je skraćeno radno vrema na čak 25%. Kao podršku privrednom sektoru, država je odvojila značajna sredstva za one koji ne otpuste radnike. Takođe, sredstva su upućena i birou za zapošljavanje kako bi se onima koji su ostali bez posla ili im je smanjeno radno vreme, isplatila nadoknada.

Putnički aviosabraćaj je obustavljen, funkcionišu samo transportni letovi koji donose medicinsku opremu iz Kine. U apotekama su nestale maske vaoma brzo, a stanovništvo je u početku pandemije počelo da pravi zalihe hrane. Od toga se brzo odustalo, pa su prodavnice pune kao i ranije. Ograničenja kretanja stanovništva nije bilo, ali se apeluje da se porodična okupljanja odlože do daljnjeg i da se izbegavaju međugradska putovanja. „Ostani kod kuće" je slogan koji se sada koristi, kao i u većem delu sveta.

Od 4. maja počinju sa normalnim radom osnovne škole i obdaništa, fizioterapeuti, maseri i frizeri. Takođe, počinju sa radom muzičke škole i nastavljaju se sportske aktivnosti za decu do 16 godina.

Stanovništvo se redovno obaveštava o situaciji u vezi sa Kovid – 19 virusom. Za to je napravljen poseban sajt covid.is gde se informacije svakodnevno u 13 časova ažuriraju na čak 8 različitih jezika. Srpski jezik nije na tom spisku jer državne službe smatraju da se doseljenici iz Srbije dobro sanalaze sa islandskim ili engleskim jezikom.

Najviše dijagnostikovanih u jednom danu bilo je 24. marta, čak 108. Tačnih informacija o zaraženim među našim doseljenicima nema, ali znamo za dvoje koji su se uspešno oporavili.

Original Article