Iran: Uskoro nastavljamo indirektne pregovore sa SAD

75

Pixabay.com

Indirektni pregovori Irana sa SAD o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine uskoro će biti nastavljeni, izjavio je danas iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian na zajedničkoj konferenciji za novinare s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosepom Boreljom u Teheranu.

“Spremni smo da nastavimo razgovore u narednim danima. Za Iran je važno da dobije sve ekonomske koristi koje podrazumeva sporazum iz 2015. godine”, naveo je Amir-Abdolahian dodajući da je sa Boreljom imao “dug, ali pozitivan sastanak”.

Borelj je naglasio da očekuje da će u narednim danima razgovori biti nastavljeni, a nesporazumi prevaziđeni, preneo je Rojters.

– Prošla su tri meseca i moramo da ubrzamo rad. Veoma sam srećan zbog odluke koja je doneta u Teheranu i Vašingtonu – izjavio je Borelj.

Boreljova današnja poseta Iranu je deo nastojanja EU da reši nesporazum te zemlje i SAD oko ponovnog uspostavljanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni plan akcije.

Vlasti SAD su ranije u junu ove godine saopštile da čekaju konstruktivan odgovor Irana o “oživljavanju” sporazuma iz 2015, prema kojem je Iran ograničio svoj nuklearni program u zamenu za oslobađanje od ekonomskih sankcija.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian pozvao je prošle nedelje Vašington, koji je izašao iz sporazuma, a zatim uveo sankcije Teheranu tokom Trampove administracije 2018., da “bude realan”.

Original Article