ИНДИЈА ПРАЗНУЈЕ У СЕНЦИ КОВИДА Најмасовнија вакцинација икада

287

Пандемија короне није оставила нетакнутим ни један од највећих празника у Индији, Дан Републике, 26. јануар, када се слави усвајање Устава Индије, које се догодило 1950, пошто је земља-потконтинент поново стекла независност од британске владавине три године раније.

Традиционална парада, главна атракција тродневне прославе, ове године се одвија после тешке 2020, у којој је Индија имала преко 10,5 милиона оболелих од короне, други највећи број у свету, а са више од 152.000 умрлих је на тужном трећем месту. И мада биланс оболелих и умрлих у Индији ових дана нагло пада, на паради ће број гледалаца бити ограничен на 25.000, пет пута мање од уобичајеног. Старијим особама из ризичних група и млађима од 15 година неће бити дозвољено присуство.

Више је него преполовљена маршрута параде једним од најважнијих путева у Индији, Рађпатом, са 8,2 на само 3,3 километра. Британски премијер Борис Јонсон, позван као традиционални почасни високи гост, одложио је посету јер се Уједињено Краљевство бори против раста заразе ковидом-19 након што је откривен нови мутантни вирус.

Међу осталим ограничењима, на прослави 72. Дана Републике смањена је величина марширајућих паравојних и оружаних снага. Мањи је и број културних програма укључујући врхунац параде, дефиле живописних великих макета са представницима сваке од 28 савезних држава Индије и осам територија Уније. Сви војници су били у карантину уочи славља у Делхију, а кретање је контролисано без изузетака.

Ведрију страну празничних дана представља почетак до сада глобално највеће акције вакцинације против короне, коју је 16. јануара покренуо индијски премијер Нарендра Моди. Очекује да ће до августа бити цепљено око 300 милиона, четвртина од преко 1,3 милијарде људи друге најмногољудије земље на свету. Већ првог дана је преко 60 одсто од предиђених 300.000 људи примило вакцину.

У болницама и центрима за вакцинацију у великим индијским градовима – од Мумбаија до Њу Делхија – десетине хиљада људи стајало је у реду, неки су примили вакцине, други су их давали. У болници у Мумбаију, здравствени радници, док су премештали бочице из хладњаче на места вакцинације, скандирали су име хиндуистичког бога Ганеше за кога се верује да благосиља нове почетке. Пошто су примили вакцине „пацијенти“ су истицали знаке победе.

Пише Борислав КОРКОДЕЛОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању

Original Article