Hajdučka vrata i hajdučka zakletva

91

Na istočnoj strani planine Čvrsnice postoji jedan interesantan sadržaj nastao radom prirode. Ovaj fenomen je postao i simbol ovog dela zemlje, i za njega se vezuju razne legende i priče koje meštani rado pripovedaju turistima

Planina Čvrsnica je smeštena u severnom delu Bosne i Hercegovine. Radi se o jednoj od najviših planina zemlji i sastavni je deo Parka prirode Blidinje. Na planini je, osim neverovatne lepote, turistima posebno interesantan jedan sadržaj gde se polagala hajdučka zakletva. Radi se o kružnom obliku u steni pod imenom Hajdučka vrata.

Hajdučka vrata su geomorfološki oblik koji je priroda svojom voljom napravila. Ovaj interesantan oblik u krečnjaku planine je priroda je formirala i oblikovala hiljadama godina. On se nalazi iznad spektakularnog kanjona Dive Grabovice na 1.970 metara nadmorske visine.

Prema legendi, u starim vremenima dok su hajduci boravili na ovim predelima postojalo je jedno verovanje. Svako ko prođe kroz ovaj „portal“, gde su se inače i proglašavali junaci hajducima, bude otporan na metke. Osim toga, to bi mu garantovalo i bolju hajdučku sreću u borbama.

Najzdravija zemlja za život na svetu, saznajte više.

Danas je neophodno sačuvati ovaj spomenik prirode, i od nje same, zub vremena je vidljiv, i od nesavesnih turista. Posebno je fotogeničan pa se turisti penju kako bi napravili što bilje fotografije, a to dodatno ugrožava Hajdučka vrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak Hajdučka vrata i hajdučka zakletva se pojavio prvo na TU magazin.

Original Article