Grenel: SAD ne bi trebalo da imaju svoje vojnike na Kosovu

103
EPA-EFE
Ričard Grenel

Želeo sam da vidim snažnije odnose SAD i Srbije, jače nego što su odnosi Rusije i Kine sa Srbijom, ali su američki investitori bili uzdržani, istakao je danas izaslanik bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel.

Objasnio je da je problem u tome što se Balkan prepoznaje kao teritorija konflikata, a njegov zadatak je, kaže, bio da evropskim vladama i SAD, ukaže da to nije baš tako.

– Zato smatram da bi američki vojnici trebalo da se povuku iz KFOR-a, da ne bi trebalo da imamo svoje vojnike na Kosovu, decenijama nakon završetka konflikta – rekao je Grenel.

On je rekao da NATO snage na Kosovu ukazuju kompanijama da postoji konflikt i da ne treba da ulažu, što nije dobro za region i njegov ekonomski razvoj.

– Kada sam bio ambasador u Nemačkoj, ekonomija SAD je bila dobra. Nismo započinjali ratove, već smo vraćali vojnike kući – ukazao je Grenel.

“Vašingtonski sporazum se ne primenjuje, predat je EU i Kurtiju”

On je rekao i da se Vašingtonski sporazum, potpisan 2020. godine ne primenjuje, jer je administracija Džozefa Bajdena sudbinu tog sporazuma predala Evropskoj uniji, kao i Aljbinu Kurtiju, koji odbija taj dokument,

Grenel je na predavanju na temu “Amerika, Balkan i Evropa”, na beogradskom Fakultetu političkih nauka kazao da se nadao da će uspeti da ubedi Evropljane da se fokus stavi na ekonomsku saradnju, ali je, kako kaže, kao Amerikanac bio frustriran evropskim procesima koji su obeleženi “sa mnogo reči, a sa malo akcije”.

– Evropa želi da ima političku industriju koja podrazumeva mnogo sastanaka i dokumenata. Ja sam prisustvovao nekim od tih sastanaka, posle kojih sam sebe pitao – a, šta smo uradili. Mislim da su ti sastanci samo gubljenje vremena – primetio je Grenel.

On je predavanje započeo konstatacijom da mu je najdraža “titula” upravo to što je bio izaslanik američkog predsednika Trampa za dijalog Beograda i Prištine.

– Meni je to bila velika čast, jer u SAD ima toliko Srba i Albanaca, koji potiču iz ovog regiona, a i zbog toga što smatram da Amerikanci treba više da saznaju o ovom delu Evrope – rekao je Grenel, dodajući da upravo zbog toga i posle odlaska sa dužnosti izaslanika pokušava da dovede privatne investitore na Zapadni Balkan.

Original Article