Grčka: Naredne nedelje kritične

400

Testirano je 22 437 ljudi. Najviše zaraženih je u Atini. Privatne bolnice pomoći će državnom sektoru, tako što će obezbediti smeštaj obolelima; na dužnost je već stupilo 1 000 novozaposlenih lekara i drugog medicinskog osoblja.

Stručnjaci kažu da su naredne nedelje kritične. Portparol Ministarstva zdravlja Grčke, infektolog, prof. Sotiris Ciodras naglašava da građani moraju da poštuju propisane mere, odnosno da budu u svojim domovima.

U karantinu je sledeće dve nedelje i migrantski kamp Riconi. Stručnjaci upozoravaju da kampovi i hoteli u kojima je smešteno 100 000 izbeglica mogu da budu žarišta zaraze, jer ih je veoma teško kontrolisati. U Luku Pirej, u odvojeno pristanište, uplovio je kruzer "Elefterios Venizelos" sa 380 putnika, od kojih je 121 pozitivno na korona virus. Dvoje obolelih je prebačeno u bolnicu, ostali putnici će ostati na brodu u karantinu. Za ostale putnike se predviđa repatrijacija, i biće prebačeni u tri hotela u Atini.

Posle predloga grčkog Parlamenta, iz budžeta će biti izdvojeno pet miliona evra za opremanje prostorija za intenzivnu negu u atinskoj bolnici "Sotirija". Vlada Grčke je obezbedila dve i po milijarde evra za pomoć proizvodnim delatnostima koje se, zbog epidemije, suočavaju s problemima. Po nalogu Vlade, biće obavezna isplata dela ličnog dohotka radnicima u sektorima koju su pretrpeli najveći gubitak, s tim što se, dok traju vandredne mere, obustavlja podmirivanje poreskih obaveza.

Zbog pandemije, izostaće proslava i večernje liturgije najznačajnijeg praznika u Grčkoj, Vaskrsa.

Nadajući se da će pandemija do tada proći, Grčka pravoslavna crkva najavljuje proslavu Uskrsa za 26. maj.

Original Article