Fon der Lajen: Niko se na zimu neće smrzavati

109
EPA/Olivier Hoslet
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručuje da šef ruske države Vladimir Putin neće uspeti sa ucenjivanjem energentima i naglašava da se niko u Evropi neće smrzavati ove zime.

Fon der Lajen je, u intervjuu za sutrašnje izdanje bečkog dnevnika „Kurir“, istakla da Putin od početka rata u Ukrajini pokušava da Evropu ucenjuje i podeli isporukama energije.

– On će doživeti, ponovo, neuspeh – istakla je ona, dodajući da plan štednje Evropske komisije sadrži „bezbednu mrežu za sve članice“.

Fon der Lajen je istakla da se niko u Evropi ove zime neće smrzavati.

Od Komisije predloženim smanjenjem potrošnje gasa za 15 odsto od 1. avgusta do 31. marta, objašnjava, moguće je i u slučaju potpune obustave isporuke iz Rusije, bebedno proći kroz zimu.

Kada je reč o normalizaciji odnosa sa Rusijom, naglasila je da ””normalan odnos sa Putinom nije zamisliv””.

– Rusija je jedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, a Putin je i pored toga pokrenuo varvarski rat. To kršenje našeg mirovnog reda je teško – naglasila je ona.

Posledice visokih cena energetana, kaže, Komisija posmatra sa zabrinutošću i ima na raspolaganju niz mogućih protiv-mera.

Fon der Lajen je odbacila mogućnost obustavljanja podrške EU Ukrajini.

– U Ukrajini se radi, ništa manje, nego o očuvanju evropske mirovne arhitekture – objasnila je ona.

Da li će i kako biti pregovora sa Rusijom odlučuje, kako je naglasio Fon der Lajen, samo Ukrajina.

– Solidarnost ima svoju cenu, ali nedostatak solidarnosti košta mnogo više – upozorava ona.

Istakla je da je od početka uvođenja sankcija bilo jasno da su one povezane sa izvesnim troškovima i po EU.

– Međutim, pokušavamo da te troškove držimo što je više moguće niskim. Mnogi od nas su decenijama živeli u uverenju da u Evropi može biti mira i demokratije bez da to išta košta. Tu iluziju je okončao Putin 24. februara. Za nas je isto jasno da Moskva mora da plati visoku cenu za svoju agresiju – dodala je ona.

Original Article