Evropska komisija tuži Mađarsku

17

pixabay.com

Evropska komisija, najvažnija izvršna institucija EU, tužiće Mađarsku zbog njenog zakona za koji se navodi da ugrožava prava LGBT zajednice, objavio je danas sajt “Politiko”, pozivajući se na mađarski dnevni list “Nepsava”.

Mađarski zakon usvojen u junu prošle godine izazvao je uznemirenost u LGBT zajednici jer zabranjuje upotrebu materijala za koje se smatra da promovišu homoseksualnost i promenu pola u školama, a on se opravdava kao potrebna mera za sprečavanje zlostavljanja dece.

Mađarski parlament je u junu 2021. usvojio zakon koji zabranjuje mlađima od 18 godina “prikazivanje ili promociju” homoseksualnosti ili promene pola u televizijskim emisijama, filmovima i programima seksualnog obrazovanja deci u školama.

Mađarska vladajuća koalicija predvođena strankom Fides premijera Viktora Orbana saopštila je da su prava LGBT i druga slična društvene teme, pitanja o kojima treba da odlučuju nacionalne vlade, a ne Brisel.

Mađarska vlada je takođe objasnila da sporni zakon ima za cilj da zaštiti decu, i da nije usmeren protiv LGBT zajednice.

Original Article