ETC: Povećano interesovanje za putovanja Evropom

91

Stanovnici Evrope sve ozbiljnije planiraju putovanja unutar svog kontinenta usprkos sve većoj zabrinutosti zbog rasta troškova života. Interes za unutarevropska putovanja dostigao je najvišu tačku od septembra 2020. godine

Evropska komisija za putovanja (ETC) je objavila izveštaj u kom je u velikoj meri zabeleženo povećano interesovanje putnika za putovanja Evropom. Iako je zabrinutost oko krize u Ukrajini i krize oko energenata velika, putnici ne žele da se odreknu putovanja. Putovanja po Starom kontinentu su izuzetno popularna, i od septembra 2020. godine do danas je zabeležen rast interesovanja od čak 62%.

Više od 40% Evropljana je zabrinuto je zbog povećanja troškova putovanja u svetlu aktuelne krize povećanja troškova života. Uprkos tome, apetit za putovanjima raste, a 70% planira putovanje u narednih šest meseci. To predstavlja povećanje od 4% u samo jednoj godini. Više od polovine njih namerava da putuje bar dva puta, što dokazuje pojačanu potražnju za odmorom.

Luís Araújo, predsjednik ETC-a, je izjavio da su urodili plodom neumorni napori evropskog sektora putovanja da se ponovno motivišu putnici. Dok je kriza troškova života još jedan izazov za turizam u Europi, ETC je ohrabren što vidi da putovanje ostaje prioritet za Evropljane u predstojećim mesecima.

Za Evropu je sada od najveće važnosti da osigura otporniju industriju, podržavajući digitalnu i ekološku tranziciju i stavljajući ljude u središte razvoja, rekao je Luís Araújo.

Povećano interesovanje putnika za putovanja Evropom

Istovremeno, uticaj pandemije i krize u Ukrajini na evropski putnički sentiment se smanjuje. Međutim, povećana je zabrinutost vezana za troškove putovanja, jer je opšti utisak da putnici dobijaju dosta manje za svoj novac nego ranije. Moguće povećanje putnih naknada sada brine preko 23% evropskih putnika. Dodatnih 17% zabrinuto je zbog učinaka inflacije na njihove lične finansije.

Što se tiče putnika, zabeležen je značajan pad mlađe populacije, generacija Z će manje putovati nego starije generacije. Nasuprot tome, Evropljani stariji od 45 godina planiraju da najviše putuju u narednom periodu, pokazujući interes i potrebu da istražuju kulturu i istoriju destinacija.

„Dan primirja“ u hotelu Putnik Kopaonik, saznajte više.

Francuska je ubedljivo najpopularnija destinacija, zatim slede Španija i Italija. Kako vreme postaje hladnije, sve više ispitanika želi da putuje u zimske destinacije kao što je Nemačka. Hrvatska i Grčka su takođe tradicionalno popularne među putnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak ETC: Povećano interesovanje za putovanja Evropom se pojavio prvo na TU magazin.

Original Article