Erdogan optužio Grčku: Naša zemlja ne može to da prihvati…

75

EPA

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je danas Grčku zbog navodnog kršenja Lozanskog sporazuma, koji je skoro čitav vek regulisao odnose između dve zemlje.

U saopštenju objavljenom na 99. godišnjicu Lozanskog sporazuma, Erdogan je optužio Atinu za ugrožavanje prava muslimanske manjine u Trakiji, u kojoj muslimani, uglavnom etnički Turci, Romi i Pomaci koji govore bugarski čine oko 32 odsto stanovništva.

– Uslovi definisani u Lozanskom sporazumu, posebno oni koji se odnose na prava turske manjine, ignorišu se ili namerno krše. Naša zemlja ne može da prihvati takvu situaciju koja je nespojiva sa dobrosusedskim odnosima i voljom da se sporazum sprovodi – rekao je turski lider, prenosi AP.

Lozanski sporazum potpisala je 1923. godine nova Republika Turska u nameri da reši sporove sa saveznicima, ukljucujući i spor koji je imala sa Grčkom posle Prvog svetskog rata i Turskog rata za nezavisnost.

Lozanskim sporazumom su takođe propisani uslovi grčkim vlastima kako da upravljaju ostrvima u Egejskom moru koja se nalaze u blizini turske obale.

Original Article