Erdogan: Bajden nije postavljao uslove za prodaju F16 Turskoj

61
EPA/STR
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da odluka Predstavničkog doma SAD da borbeni avioni F-16 ne mogu biti prodati Ankari, ukoliko će njima biti narušavan vazdušni prostor Grčke, nije obavezujuća, navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

Obraćajući se novinarima na letu kojim se vraćao iz Teherana, Erdogan je naveo da američki predsednik Džozef Bajden nije postavio nikakve uslove za prodaju aviona kada su se njih dvojica sastali na marginama samita NATO-a u Madridu prošlog meseca, prenosi Rojters.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon na osnovu kog bi prodaja F-16 Turskoj mogla biti obustavljena, osim ako vlasti ne utvrde da je takav aranžman od suštinskog značaja za nacionalnu bezbednost SAD, a tim pravnim dokumentom predviđeno je i da do prodaje neće doći ukoliko Ankara planira da tim avionima naruši vazdušni prostor Grčke, navodi Rojters.

Erdogan je, obraćajući se novinarima, dodao i da su „skoro sve nordijske zemlje postale gnezdo terora“ i ponovio da će Turska blokirati kandidature Finske i Švedske za članstvo u NATO-u, ako te dve zemlje ne ispune obećanja u vezi sa terorizmom data Ankari.

On je ocenio i da Nemačka, Holandija, Francuska, Italija i Velika Britanija takođe ne čine ništa protiv grupa koje Turska smatra terorističkim organizacijama.

Original Article