El Gouna, oaza budućnosti u Egiptu

147

Napredni grad El Gouna je osnovan na obali Crvenog mora sa jednom posebnom misijom. Svi u gradu žele da daju svoj doprinos kako bi zaštitili okolinu i živeli u skladu sa prirodom

El Gouna je pre svega moderna oaza budućnosti, i smeštena je na obali Crvenog mora u Egiptu. Ovaj grad se nalazi nedaleko od mnogo poznatijeg grada Hugrada, omiljenog kod turista iz našeg regiona.

Ova zajednica se udružila sa egipatskim ministarstvom turizma i ekonomije kako bi pokrenula akciju Green Star Hotel Initiative. Osnovna misija zajednice je održivost i zaštita okoline, i oni su to započeli gotovo pre svih.

Stvaranje ograničenog, samoodrživog ekosistema uvek je bio cilj El Goune. Ova moderna zajednica je zamišljena kao idila na obali još davne 1989. godine od strane egipatskog preduzetnika i inženjera Samiha Sawirisa.

El Gouna je svoje ime dobila od arapskog izraza laguna. To je vrlo prikladno ime, jer je ova šik zajednica turista i stanovnika izgrađena na 20 ostrva i tirkiznih laguna, povezanih kanalima koje okružuju šetališta i peščane plaže. Turisti mogu boraviti u jednom od 18 hotela, uživati u svim mogućim sportovima ili u glamuroznim restoranima i prodavnicama.

Međutim, zajednica El Gouna je otišla korak dalje. To nije samo destinacija za odmor, ovde postoji i bolnica, biblioteka, škola, univerzitet i brojne bogomolje. Cela infrastruktura je izgrađena kako bi podržala život za populaciju od oko 24 000 ljudi.

El Gouna i cirkularna ekonomija u turizmu

Najveća promena u ovoj zajednici se odnosila na promenu svesti ljudi, i promenu u društvu globalno. Egipat nije bio zemlja koja je u svojoj istoriji, iako bogatoj, bila usmerena na održivost i ekološki prihvatljiv dizajn, arhitekturu i način života.

El Gouna je 2014. godine postala prvo mesto u Africi i arapskoj regiji koje je dobilo nagradu Global Green Town. Ovo priznanje se dodeljuje gradovima koji pokazuju značajne napore i napredak prema ekološkoj održivosti i zelenijoj zajednici.

Pre toga, još 2007. godine, El Gouna je zajedno sa partnerima pokrenuo prvi nacionalni program eko-sertifikacije za turizam na Bliskom istoku. Ova inicijativa ima za cilj suzbijanje ekoloških rizika.

Grad ima sistem kompletnog recikliranja otpada, sisteme za desalinizaciju, fabriku za reciklažu plastike. Osim toga, grad 40% svoje hrane proizvodi, od maslinovog ulja, voća i povrća, ribe do začinskog bilja.

Osmo svetsko čudo, nestvarna priroda Čilea, saznajte više.

Naselje budućnosti, kako ga nazivaju, služi kao primer kako jedna zajednica može da doprinese da se celo društvo promeni. Interesantno je navesti da se dosta toga već sada promenilo, posebno u zemljama Bliskog istoka, što govori o tome koliko su ljudi odlučni da sačuvaju svoju okolinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak El Gouna, oaza budućnosti u Egiptu se pojavio prvo na TU magazin.

Original Article