Džon Kapelo, Amerikanac koji širi istinu o Srbima

507

"Dok sam radio zvanično za Vladu SAD činili smo što možemo da pronesemo glas o misiji Halijard. Ja sam kao diplomata posetio dosta mesta u Srbiji, ali nakon što sam završio karijeru u Vladi, osnovali smo Misiju Hilijard 2015. godine. Naš cilj je bio da zvanično prenesemo priču o toj misiji.

Svake godine smo imali projekte u Pranjanima i okolini. Postavili smo istorijske markere, odali priznanje članovima porodica. Prošle godine, na 75. godišnjicu imali smo veliku ceremoniju. Predsednik Vučić je prisustvovao i bilo je oko četiri hiljade ljudi. Takođe u poslednje dve godine sarađujemo sa školom Ivo Andrić u Pranjanima i obezbedili smo diplomcima stipendije.

Shvatili smo da ima i puno toga drugog što možemo raditi da poboljšamo odnose Sjedinjenih Država i Srbije i tako smo se povezali i sa Lajflajnom. Sarađujemo sa njima već par godina na manjim projektima. Ali tokom krize sa virusom kovid shvatili smo da ne samo što ljudi mogu da se razbole, nego i da to utiče na građane na društvenim marginama, one koji su stariji životne dobi, nižih primanja, u udaljenim krajevima…

Povezali smo se sa Lajflajnom u Čikagu i komitetom u Pitsburgu koji nam je velikodušno pomogao sa prikupljanjem finansija. Potom smo uspostavili saradnju sa organizacijama na lokalnom nivou, da bismo identifikovali oblasti gde je potrebna pomoć. Do sada smo organizovali pomoć u hrani za oko 200 familija, a nadamo se da ćemo to i nastaviti. Počeli smo u regionu Pranjana, oblasti koja je pomogla američke avijatičare u Drugom svetskom ratu i proširili naš krug pomoći i na druga mesta", kaže za RTS Džon Kapelo.

Kapelo uživa u vremenu koje provodi u Beogradu, a osnovao je i Hilijard fondaciju, sa ciljem da se sazna što više o periodu iz Drugog svetskog rata kada su Srbi spasili 500 američkih pilota.

Original Article