Dojenjem do zdravlja!

96
pixabay.com
Foto: Ilustracija

Poznata rečenica oca medicine Hipokrata “Kaži mi šta jedeš, pa ću ti reći od čega boluješ”, sada, nakon toliko vremena i iskustava slobodno može da ima i dodatak. “Ishrana od prvog dana trudnoće do drugog rođendana deteta imaće snažan uticaj na ostatak njegovog života.”

Priroda je namenila da prva hrana svakome od nas bude majčino mleko i sva istraživanja potvrđuju da je dojenje neprikosnoveno najbolji način ishrane za novorođenče, odojče i dete do navršene druge godine života. Bliski kontakt mame i bebe stimuliše majku da stvara i luči antitela u mleko i doprinosi formiranju bliže vezanosti majke i deteta. Kada doji, mama svojom ishranom pomaže bebi da se navikava na različite ukuse. Dokazano je i da dojenje smanjuje mortalitet novorođenčadi, odojčadi i dece i doživotno utiče na imunitet. U cilju jačanja društvene svesti o značaju i prednostima dojenja, svake godine se u više od 170 zemalja sveta od 1. do 7. avgusta raznim akcijama obeležava Svetska nedelja dojenja.

Kako za “Vesti” kaže glavna sestra polivalentne patronaže Doma zdravlja (DZ) Čukarica, Marija Košarac, slogan ovogodišnje nedelje dojenja je “Zaštita dojenja je zajednička odgovornost”.

– Cilj kampanje je skretanje pažnje zdravstvene i šire javnosti na značaj dojenja u obezbeđivanju optimalne ishrane, pravilnog rasta i razvoja za unapređenje zdravlja deteta i majke, zaštitu životne sredine, ali i ukazivanje na značaj pružanja podrške i pomoći trudnicama, majkama i dojiljama da ostvare uspešno dojenje – navela je ona.

Dojenje je, naglašava naša sagovornica, prirodni put za ishranu bebe, a to je i najjednostavniji i najbrži način da se beba nahrani, jer nema priprema flašica i spremanja formula.

– Majčino mleko predstavlja idealnu hranu, jer sadrži sve ono što je novorođenčetu potrebno za pravilan razvoj. Dojenjem dete osim hranljivih materija dobija i majčina antitela čime stiče pasivni imunitet dok ne razvije sopstveni, kao i razmenu složenih pozitivnih emocija i stimulaciju svih čula – objasnila je specijalista – strukovna medicinska sestra Košarac.

Ukazuje da je dojenje korisno i za majku, jer zahvaljujući oksitocinu se materica brže vraća u prvobitan položaj i lakše se gube kilogrami dobijeni tokom trudnoće:

– Dojenje smanjuje i rizik od nastanka karcinoma dojki i jajnika, a tim činom se uspostavljaju i fizička i emotivna bliskost majke s bebom.

Posebno naglašava da je bitno to što se sadržaj majčinog mleka stalno prilagođava detetovim potrebama, što znači da svaka majka proizvodi mleko koje odgovara nutritivnim i razvojnim potrebama svog deteta. Zbog toga je kroz promociju i podršku dojenju, prema rečima glavne sestre polivalentne patronaže DZ Čukarica, majkama neophodno obezbediti kontinuiranu podršku, počev od strane njenih najbližih, prvenstveno supruga, ali i patronažnih sestara koje ih obilaze u prvim danim nakon rođenja deteta.

– Uspeh dojenja zavisi ne samo od motivacije majke, već i od podrške okoline. Pripreme treba da počnu još za vreme trudnoće – objasnila je Košarac.

Dodaje da otac deteta ima veoma veliku ulogu.

– I tate treba da se informišu o dojenju dok je beba još u stomaku. Oni treba da omoguće mamama udoban položaj, da prinesu bebu mami na podoj, da osluškuju njene potrebe za vreme dojenja, da budu topli, nežni, strpljivi, da je bodre i hrabre u emotivnim momentima – ističe naša sagovornica i dodaje da je svaka emocija, odnosno topla reč stvara čvrste temelje za sigurnu i srećniju budućnost cele porodice.

Korisne materije

Preporuke Svetske zdravstvene organizacije i mnogih pedijatrijskih društava su, kako kaže Košaračeva, da prvih šest meseci nakon rođenja majčino mleko bude jedina hrana za dete, a da nakon toga počne uvođenje čvrste hrane.

– Majka treba da doji, ako je sve u redu, odmah po rođenju deteta, jer je to prvo mleko zvano kolostrum puno hranljivih materija i faktora imunskog sistema, kao što su laktoferin i antitela – navodi Marija Košarac i dodaje da je kolostrum gusto mleko žute boje i luči se do petog dana po rođenju, posle toga nastaje zrelo mleko koje menja sastav u zavisnosti od uzrasta deteta.

Pripreme kroz škole roditeljstva

Pri domovima zdravlja u Beogradu, pa tako i u DZ Dr Simo Milošević, kako kaže naša sagovornica budućim roditeljima kroz škole roditeljstva ukazuje se na važnost ishrane u prvih 1.000 dana u životu deteta, tačnije od prvog dana trudnoće do detetovog drugog rođendana. Posebno se akcenat stavlja na neodustajanje u dojenju kad se naiđe na neku od prepreka, kako bi beba dobila ono što je najbolje za nju, a to je majčino mleko.

Milion pitanja

Patronažna sestra Tatjana Jovanović, koja se ovim poslom bavi više od 15 godina, kaže da svoj posao ne bi nikad menjala.

– Svaka porodica je različita i priča za sebe, ali taj prvi susret sa roditeljima nakon izlaska iz porodilišta sa bebom na mene ostavlja uvek snažan utisak. Roditelji bez obzira kakvog su materijalnog statusa, istovremeno su i srećni i uplašeni, jer žele najbolje za svoje dete. Imaju milion pitanja na koje mi moramo da imamo spremne odgovore, ako ne odmah već za narednu posetu. To je veoma bitno kako bi se roditelji ohrabrili, jer ako je sve u redu sa bebom, tek nakon mesec dana sledi njihovo prvo viđenje sa pedijatrom, a to je za roditelje dugačak period – kaže kroz osmeh Tatjana.

Original Article