Ciorba de Perisoare, čorbom protiv mamurluka

28
ciorba-de-perisoare,-corbom-protiv-mamurluka

Većina putnika koja posećuje Rumuniju i ne zna da na menijima u restoranima postoje dve vrste supa. Možete naručiti klasične supe i jednu sasvim posebnu. Za Rumune ne postoji ništa bolje u hladnom zimskom danu od tanjira tople čorbe sa ćuftcama od mesa, sa malo kiselog mleka i rustikalnog hrskavog hleba, naročito ako je iza vas noć provedena u kafani

Ciorba de Perisoare je tipično rumunsko tradicionalno jelo. Ciorba je vrsta krepke supe, tj čorbe, koja je raširena po celoj istočnoj Evropi, a svaka zemlja ima svoju varijaciju. U Rumuniji se ciorba pravi sa mesom i povrćem, i ima blago kiselkast ukus.

Perisoare u prevodu znači ćifte od mesa koje se obično prave od mlevene svinjetine ili govedine, pomešane sa pirinčem, jajima i začinima. Ponekad se prave sa mlevenom piletinom ili čak ćuretinom za laganiju verziju čorbe. U svakom slučaju ćufte su sočne i punog ukusa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maria Matei (@bunatati_cu_suflet)

Osnova je paradajz čorba  koja može sadržati papriku, luk, boraniju ili krompir. U zavisnosti od toga u kom se delu zemlje nalazite, a i kakvu čorbu jedete, kiselost može nastati od dodavanja limuna, sirćeta ili soka od kiselog kupusa. Na taj način čorba ima uravnotežen ukus i nije „teška“.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Rumuni  ovu kiselkastu čorbu prave preko cele godine, ali je zanimljivo da su  Božić i Nova godina idealni za pripremu ovog specijaliteta. Ljudi, posebno oni iskusni, znaju da kisele čorbe savršeno rešavaju pitanje mamurluka, i da sa njom tegobe mogu da prođu dosta lakše.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak Ciorba de Perisoare, čorbom protiv mamurluka se pojavio prvo na TU magazin.