Ciletu Marinkoviću nagrada „Longin“ za životno delo

283

Dom kulture „Gračanica" poziva na otvaranje izložbe radova nastalih na ovogodišnjoj Likovnoj koloniji „Vidovdan 2020" i uručivanje nagrada „Longin" i „Dimitrije Popović".

Umetnički savet i žiri dodelio je nagradu za životno delo „Longin" Ciletu Marinkoviću za izuzetan slikarski opus i istakao:

„Njegova umetnost je vizija i san, istina i realnost, ali je i fikcija koja je duboko pustila svoje korene u stvarnost. Proučavajući i objašnjavajući jednu istu stvarnost, Milan tu stvarnost filtrira i propušta kroz čovekovu maštu i predstavlja je onakvom kakva ona u čoveku i za čoveka jeste. Mera i vrednost jednog umetničkog dela je što više ljudske istine, što dublji zahvat u materiju života to veća umetnost ".

Nagrada za mladog umetnika „Dimitrije Popović" dodeljena je slikaru Milošu Bogdanoviću iz Novog Brda.

„Različitost pristupa u elaboraciji, idividualnost iskaza likovne forme i sadržaja, samostalni značenjski i simbolički procesi stilizacije motiva i unutrašnje strukture slike, doprineli su bogatstvu sadržaja kolonijske produkcije. Ipak, u većini radova je
evidentan senzibilitet modernog plastičnog jezika asocijativne apstrakcije, sa autentičnim elementima i vrednostima kosovskometohijske(prištinske) likovne škole, koje umetnici
pretvaraju u složenije vidove likovnih iskaza shodno svom doživljaju i poetičkom opredeljenju" – piše u predgovoru kataloga Nebojša Jevtić.

Izložba radova i uručenje nagrada održaće se u Galeriji Doma kulture „Gračanica" 25. juna od 20 časova.

Pokrovitelji kolonije, izložbe i nagrada su Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, SG Priština i Opština Gračanica.

Original Article