CDC je napravio novu listu rizičnih destinacija

125

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je nedavno revidirao svoj sistem ocenjivanja rizika od mogućeg zaražavanja. Novi sistem ima četiri novoa, odnosno kategorije u kojim se nalaze destinacije širom sveta. Osnovni kriterijum je vrlo jednostavan, računa se koliko je određena destinacija imala novih slučajeva zaraze koronavirusa na 100.000 stanovnika u poslednjih 28 dana

CDC (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) je napravio novu listu rizičnih destinacija globalno. Od sada oni svrstavaju destinacije širom sveta u četiri kategorije, gde su kategorije 1 i 2 definisane kao destinacije malog rizika od zaražavanja. U kategorijama 3 i 4 se nalaze destinacije sa visokim rizikom od mogućeg zararažavanja koronavirusom.

U kategorijama visokog rizika za putovanja se nalaze Bolivija, Liban, Peru i Tunis. Posebno je važno pratiti ove liste jer recimo Tunis već godinama važi za izuzetno traženu destinaciju među putnicima iz našeg regiona. Sve ove zemlje se nalaze u kategoriji 3, jer još uvek ne postoji nijedna zemlja u kategoriji 4. To znači da ove destinacije imaju više od 100 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika u poslednjih 28 dana.

U kategoriji 3 se nalazi većina zemalja, gotovo gotovo 50% sveta. Od 11. jula u kategoriji 3 nalaze se brojne popularne evropska destinacije. To su Francuska, Nemačka, Grčka, Irska, Italija, Holandija. Norveška, Portugal, Turska, Španija i Velika Britanija. U istoj kategoriji se nalazi i Srbija.

Kategorije 2 i 1 smatraju se umerenim, odnosno sa niskim rizikom za zaražavanje. Sve destinacije iz ovih kategorija prijavile su 50 do 100 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika u poslednjih 28 dana. Tu se nalaze recimo Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina ili Poljska.

Najzdravija zemlja za život na svetu, saznajte više.

Da bi bila svrstana u kategoriju 1, destinacija mora imati 49 ili manje novih slučajeva na 100.000 stanovnika u poslednjih 28 dana. Samo jedna destinacija je napravila dobar rezultat i našla se toj kategoriji, Rumunija. Od ostalih zemalja treba izdvojiti Indoneziju, Indiju i Filipine.

Kompletan izveštaj možete pronaći na zvaničnoj intenet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak CDC je napravio novu listu rizičnih destinacija se pojavio prvo na TU magazin.

Original Article