“Božiji čovek” širom Evrope

80

Početkom septembra širom Evrope u bioskope stiže film “Božiji čovek” u režiji Jelene Popović. Biografska drama o Svetom Nektariju Eginskom biće prikazivana u Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji, Norveškoj, Švedskoj, Belgiji, Luksemburgu i Velikoj Britaniji od 3. septembra posredstvom distributera Helse Kulturverein.
Film koji nikog ne ostavlja ravnodušnim je priča od dobročinstvu, veri, istinskoj dobroti i nadanju. U 109 minuta, filmskim jezikom oslikan je jedan od najvećih grčkih svetaca, Nektarije Eginski, čiji je život obeležen velikim nepravdama, progonima i optužbama od strane tadašnjih čelnika Grčke pravoslavne crkve i Aleksandrijske patrijaršije.

Bio je sveštenik običnog naroda, njegova poniznost iritirala je podređeni krug sveštenstva. Oklevetan je, lišen crkve i prognan. Uprkos tome parohijani su ga voleli, a vera u Boga mu je celog života bila najbolja odbrana.

Za razliku od svojih nadređenih Nektarije je brinuo o siromašnima, učio seljane da čitaju i pišu, inspirisan primerima..Original Article

Original Article