BMW protiv Lexusa – ko je duže izdržao? (VIDEO)

64
pixabay.com
Foto: Ilustracija

Svi vlasnici automobila dobro znaju da bez ulja automobil ne može.

Ulje mora redovno da se menja da biste osigurali da motor automobila bude dobro podmazan, jer bez toga garantovano će doći do velikog kvara koji gotovo uvek znači zamenu čitavog motora.

Ipak, automobili mogu da voze i potpuno bez ulja, doduše ne previše dugo. Koliko treba da bez ulja dođe do kapitalnog kvara motora proverila je ekipa iz CarWowa.

Za ovaj zanimljivi eksperiment su odabrali dva luksuzna automobila najviše klase koji zbog starosti svojim vlasnicima više nisu bili isplativi te su bili na putu za otpad: BMW 735i i Lexus LS430.

Iako automobili nisu bili u potpunom voznom stanju, njihovi motori su još besprekorno radili kad je test započeo. Nakon što je ispušteno ulje iz motora automobili su upaljeni da bi se proverilo koliko dugo će trebati da “ispuste dušu”, navodi Jutarnji.hr.

Test je započeo kratkim radom motora bez gasa i već tada je bilo jasno da nešto nije u redu jer motori su ispuštali prilično neprijatne zvukove. Nakon toga obrtaji motora su dignuti na 3000 u trajanju od 30 sekundi što nije bilo dovoljno da dođe do kvara. Usledilo je turiranje sve do crvenog polja na obrtomeru a Lexus je tu torturu izdržao još samo 10 sekundi. Nakon ukupno jednog minuta i 20 sekundi njegov motor je otkazao.

BMW je, s druge strane, izdržao puno više. Njegov motor je bio u dovoljno dobrom stanju za još dosta vožnje, a snagu je počeo da gubi tek kada je vozač njime “izdriftovao” nekoliko krugova oko “pokojnog” Lexusa. Ali ni to nije bio kraj, BMW se još malo mučio pre nego što je i njemu otkazao motor nakon 7 minuta i 34 sekunde priličnih napora bez kapi ulja.

Iako može da bude zabavan, ovaj test nikako nije merilo pravog stanja kvaliteta motora. Niti jedan motor nije napravljen da radi bez ulja i potpuno je nepredvidivo koliko će trajati u tom slučaju. Takođe, nije sigurno u kakvom su tačno stanju bili motori ova dva automobila pre testa. Mogu će je da je Lexusov već pre testa bio u lošijem stanju.

Original Article