Bler: Dominacija Zapada se bliži kraju

17
EPA/Vickie Flores
Toni Bler

Rat u Ukrajini pokazuje da se dominacija Zapada bliži kraju i da se Kina uzdiže do statusa supersile u partnerstvu sa Rusijom, u jednoj od najznačajnijih prelomnih tačaka u istoriji, izjavio je bivši britanski premijer Toni Bler.

Prema Blerovim rečima, svet se nalazi na istorijskoj prekretnici koja se može uporediti sa završetkom Drugog svetskog rata ili raspadom Sovjetskog Saveza, s tim što ovoga puta Zapad očigledno nije u prednosti, niti u usponu moći, prenosi Rojters.

– Dolazimo do kraja zapadne političke i ekonomske dominacije. Svet će biti u najmanju ruku bipolaran, a možda i multipolaran. Najveća geopolitička promena ovog veka doći će iz Kine, a ne iz Rusije – rekao je Bler tokom predavanju na temu “Lekcije za zapadna državna rukovodstva posle rata u Ukrajini”, na forumu pristalica saveza između Sjedinjenih Država i Evrope.

Na skupu održanom u elitnom kongresnom centru Dičli park, zapadno od Londona, Bler je podsetio da je ruska invazija na Ukrajinu odnela hiljade ljudskih žrtava i izazvala najozbiljniju međunarodnu političku krizu između Rusije i Zapada još od Kubanske raketne krize 1962. godine, kada su mnogi strepeli da je svet na ivici nuklearnog rata.

Bler je rekao da je predsednik Rusije Vladimir Putin optužio Zapad da je objavio ekonomski rat, pokušavajući da izoluje rusku ekonomiju sankcijama, i poručio da će se Rusija okrenuti prema Kini i Indiji.

Rat u Ukrajini je prema rečima Tonija Blera, razjasnio da Zapad ne može da se osloni na Kinu i ne može da očekuje da će se Peking “ponašati na način koji Zapad smatra racionalnim”, jer je kineski predsednik Si Ðinping nastavio da podržava Putina i kritikuje zloupotrebe nastale uvođenjem zapadnih sankcija.

U međuvremenu, Putin je uspeo da razvije “strateško partnerstvo” Rusije sa Kinom koja je do 1979. godine imala privredu manju od italijanske, ali je nakon otvaranja za strane investicije i uvođenja tržišnih reformi, postala druga po veličini svetska ekonomija.

Predviđa se da će kineska ekonomija prestići američku u roku od 10 godina kada će Kina postati globalni lider u nekim tehnologijama 21. veka, kao što su veštačka inteligencija, regenerativna medicina i provodni polimeri.

– Mesto Kine kao supersile je prirodno i opravdano. To nije Sovjetski Savez, ali njeni saveznici će verovatno biti Rusija i Iran. Zapad ne bi trebalo da dozvoli da ga Kina prestigne i u vojnom smislu – upozorio je Bler.

Original Article