Биолошка терапија за пацијенте оболеле од псоријазе Живот више није пакао

404

Марко Узелац (24), из Новог Сада, члан Удружења оболелих од псоријазе, дијагнозу je добио још као дечак, у седмој години. Трагање за правим леком и терапијом никада није лако, а искуства пацијената су веома драгоцена.

– После 15 година сам пронашао праву информацију и отишао код другог лекара по мишљење које се односи на моју дијагнозу. Прошао сам кроз све системске терапије, а од маја ове године сам на биолошкој терапији. Након само 19 дана од добијене прве инјекције кренуле су прве реакције, а после скоро месец дана имао сам розе тачке по кожи, које су у потпуности нестале након два и по месеца. – каже Марко.

Говорећи отворено о свим искуству, Марко тврди да пацијенту информацију треба саопштини на разумљив начин, једноставним језиком и без стручних назива. Јер, уколико нека терапија не успе, пацијенту се предочи друга што улива сигурност. Битно је да увек постоји решење.

– Посебно је битна чињеница што своју лекарку могу увек да позовем телефоном и да се са њом консултујем. Тај лични контакт лекара и пацијента је од великог значаја – истиче наш саговорник.

На питање како се сада осећа, Марко одговара:

– Фантастично! Заборавио сам да имам псоријазу. И заљубљен сам – додаје уз осмех. Такође, када је у друштву више не мора да покрива кожу и да носи дуге рукаве и када му је вруће, уз изговор да је зимогрожљив. Исто тако, више ни код куће не мора као раније да губи два сата на креме и најлоне.

Марко је ове године дипломирао на Факултету електротехничких наука у Новом Саду и уписао је мастер студије. Сада се само сећа да чак две године није ишао редовно на факултет због болова, црвенила и терапије, као и да се на љубавном плану такође повлачио, јер његове здравствене проблеме са којима се суочавао требало је неко и да разуме.

– Зато је квалитет живота веома битан – каже Марко и додаје да према једном истраживању нижи квалитет живота једино имају особе које болују од депресије.

Пише Јасмина Вујадиновић Цвјетковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању

Original Article