Bil Gejts nudi pomoć Africi

348

Od toga Johanezburg ima 693 zaraženih, najveći broj od svih provincija, zatim Zapadni Kejp (Western Cape) 433, Kva Zulu Natal (KwaZulu Natal) 232 slučajeva. U provinciji Natal 11 zaraženih i jedan preminuo. Pacijenti su povezani sa slučajevima u Sv. Avgustin (St.Augustine) bolnici, jer su zdravstveni radnici, zaposleni u toj bolnici, došli u kontakt sa zaraženima.

Većina zaraženih je došla iz inostranstva – Engleske, Italije, Nemačke i Švajcarske. Predsednik Južne Afrike gospodin Siril Ramapoza (Cyril Ramaphosa), koji je i predsednik Afričke Unije, proglasio je vanredno stanje 26. marta 2020. godine u trajanju od 21. dana. Vojska i policija kontrolišu kretanje građana u cilju sprečavanja širenja pandemije.

Škole i predškolske ustanove su zatvorene, kao i unerveziteti, i to do 19. aprila, sa mogućnošću da se taj period produži, s tim što će se nastava odvijati preko interneta. Prodavnice prehrambene robe, apoteke, banke i bolnice su otvorene.

Zabranjeno je šetati kućne ljubimce i izlaziti na ulice, zabranjena su i javna okupljanja. Do sada je 17.000 ljudi uhapšeno u celoj zemlji, zbog nepoštovanja propisa.

Osamdeset studenata se vratilo iz Kine svojim kućama, s tim što su bili u karantinu i svi testirani su bili negativni na koronavirus.

Inače, Južna Afrika ima jako dobru saradnju i prijateljske odnose sa Republikom Kinom kao i Republika Srbija. Predsednik se lično zahvalio kineskom ambasadoru na ukazanoj pomoći prilikom povratka građana Južne Afrike, kao i na profesionalnoj i materijalnoj pomoći.

Predsednica Solidarne fondacije Glorija Serobe se zahvalila svim kompanijama koje su za kratko vreme uspele da skupe donacije preko dva biliona randa, koje su namenjene ekonomskim merama i izazovima koje nalaže trenutna i nadolazeća situacija.

Izveštaji nadležnih organa u Južnoj Africi napominju da borba protiv koronevirusa ima veći izazov nego u evropskim zemljama i na drugim kontinentima zbog velikog broja građana obolelih od side (HIV-a) kao i tuberkuloze. Nastupa zima, tako da se očekuje najjači talas u junu, što može da utiče na to da se vanredno stanje produži.

Predsednik Južne Afrike se obratio svetskim biznismenima i liderima za pomoć. Jedan od njih je i Bil Gejts koji je ponudio pomoć sa svojom fondacijom u vidu modernog ispitivanja i masovnog testiranja i pohvalio preduzete i presudne mere u borbi protiv pandemije.

Agencije za ekonomska ispitivanja navode da će drastične mere imati velike posledice na razvoj ekonomske situacije u Južnoj Africi. Rand je oslabio 40 % prema dolaru i GDP varira od 2,5 % do 3,5% što je svakako uticalo na ekonomsku degradaciju Južne Afrike na svetskoj ekonomskoj listi. Predviđeno je da će ekonomski razvoj dostići 1,7% do sredine 2021. godine.

U napomeni se navodi da drastične mere u borbi protiv koronevirusa nisu preduzete da bi oštetile progresivni razvoj koji je Južna Afrika napravila u poslednje dve dekade. Ono što svakako treba pohvaliti da su svi, bez obzira na političku, rasnu i nacionalnu i religioznu pripadnost pokazali solidarnost i pohvalili mere koje je predsednik Ramaposa preduzeo u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Original Article