Bela kuća gubi veru da će Ukrajina ikada vratiti teritorije

208
commons.wikimedia/Goran_tek-en
Donbas

Bela kuća gubi veru da će Ukrajina ikada vratiti teritorije koje sada kontrolišu ruske snage, javio je CNN, pozivajući se na američke zvaničnike.

CNN je objavio da su savetnici predsjednika SAD Džozefa Bajdena počeli da razgovaraju o tome kako i da li predsjdnik Ukrajine Vladimir Zelenski treba da “promeni svoju definiciju pobede” i prihvati mogućnost da se njegova zemlja smanjila.

Zvaničnici su naglasili da ovakva pesimistička procena ne znači da će SAD vršiti pritisak na Ukrajinu da napravi formalne teritorijalne ustupke.

Međutim, CNN napominje da nisu svi u američkoj administraciji toliko zabrinuti. Savetnik za državnu bezbednost Džejk Saliven i dalje je u kontaktu sa ukrajinskim kolegama i prošle nedelje je “proveo sate na telefonu” razgovarajući sa komandantom Oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnim, tvrde zvaničnici upoznati sa tim pozivom.

“Da li Ukrajina može da vrati ove teritorije u većem delu, ako ne potpuno, zavisi od toga koliko podrške im damo”, rekao je za CNN jedan od pomoćnika u Kongresu SAD.

On je dodao da je Ukrajina zatražila od SAD najmanje 48 višecevnih sistema za ispaljivanje raketa, ali da je Pentagon do sada obećao samo osam.

Original Article