Bajden: Ogorčen sam

63
EPA-EFE/YURI GRIPAS
Džo Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da je zapanjen, ogorčen i tužan zbog ubistva bivšeg premijera Japana Šinzoa Abea.

Bajden je i uputio saučešće porodici i ocenio da je ubistvo Abe tragedija za Japan i sve koji su ga poznavali.

“Zapanjen sam, ogorčen i jako tužan zbog vesti da je moj prijatelj Šinzo Abe, bivši premijer Japana, upucan i ubijen dok je bio u kampanji”, naveo je američki predsednik, a prenosi Rojters.

On je rekao da će Abeova vizija “slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika” opstati, dodaje Bi-Bi-Si.

Bajden je rekao da je Abe jako brinuo o japanskom narodu i da je posvetio život tome da mu služi.

“Iako nam mnogo detalja nije poznato, znamo da nasilni napadi nikad nisu prihvatljivi i da oružano nasilje uvek ostavlja dubok ožiljak na zajednice, koje pogađa. SAD su uz Japan u ovom trenutku žalosti. Upućujem najdublje saučešće njegovoj porodici”, poručio je Bajden.

Oglasio se i bivši američki predsednik Barak Obama, koji je blisko sarađivao sa Abeom u vreme kada su obojica bili na čelu svojih država.

“Šokiran sam i tužan zbog ubistva mog prijatelja i dugogodišnjeg partnera Šinzoa Abea u Japanu. Bivši premijer Abe bio je posvećen i zemlji kojoj je služio i izvanrednom savezu između SAD i Japana”, naveo je Obama.

On je dodao da će zauvek pamtiti ono što su uradili da ojačaju savezništvo između SAD i Japana, “dirljivog iskustva” zajedničkog putovanja u Hirošimu i Perl Harbor i naklonosti koju su Abe i njegova supruga pokazali Obami i tadašnjoj prvoj dami Mišel.

Obama je u svoje i ime svoje supruge uputio izraze najdubljeg saučešća japanskom narodu “koji je u našim mislima u ovom bolnom trenutku”.

Original Article