АУТОБИОГРАФИЈЕ ОНИХ КОЈИ МЕЊАЈУ СВЕТ: МАЈК ТАЈСОН Нежна душа гвоздене руке

333

Последњих година је легендарни боксер Мајк Тајсон (54), некада светски шампион у супер тешкој категорији, добро уновчио свој живот пошто му од милиона који су му донеле борбе у рингу није остало ништа. Најпре је пре седам година написао аутобиографију „Неоспорна истина“ од које је потом створио монодраму и са њом путовао по Америци. Редитељ Спајк Ли је од те приче снимио филм, а један документарац о Тајсону начинио је и познати редитељ Џејмс Тобак. Назвао га је једноставно „Тајсон“ и тада (2009) су и Тајсон и Тобак вашем новинару дали интервју за „Илустровану Политику“.

Када је завршио прву турнеју, поставио је наставак те „представе“, са поднасловом „Друга рунда“, у којој има свега онога што му се дешавало после писања аутобиографије: проблеми са дрогом и алкохолом, нова жена, нова деца, одвикавање од порока, веганство и здрав живот. Постао је и глумац који је играо злог генерала у филму „Кинески трговац“, поред Стивена Сигала.

Ипак, претходни живот најмлађег супертешког светског шампиона у историји бокса – имао је двадесет година када је 1986. понео ту титулу – био је више него узбудљив, готово од како је дошао на свет. Отац, свештеник, напустио га је када му је било две године и боксер се сећа како је одрастао уз мајку, алкохоличарку и проститутку, и њене забаве на које су долазиле друге проститутке, гангстери, полицајци и свакаква врста људи који су збуњујуће деловали на дечака.

Дечак је, пише у књизи, рано почео да се укључује у рад уличних банди па је већ са дванаест година, због оружане пљачке, завршио у поправном дому. Изашао је две године касније и веома кратко боравио у школи, све док му убрзо није умрла мајка, а професор физичког га послао у руке стручњака за стварање боксера Куса Дамата. Тренирао јесте, али и напаствовао девојчице, због чега опет одлази у поправни дом.

Приредио Срђан ЈОКАНОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању

Original Article