Amerikanci usvoji rezoluciju o braći Bitići

289
pixabay.com
Bela kuća

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je Rezoluciju o slučaju ubistva braće Bitići, nakon hapšenja zbog prelaska granice sa Srbijom 1999. godine, objavila je Koha.

Ilij, Agron i Mehmet Bitići su bili američki državljani, a od njihovog ubistva Sjedinjene Američke Države su više puta zahtevale da se odgovorni privedu pravdi.

U uvojenoj rezoluciji se navodi da je za osudu što nijedan pojedinac nikada nije proglašen krivim za ubistvo trojice braće Bitići, ili za bilo koji drugi zločin u vezi sa njihovom smrću, i da se nijedan pojedinac ne suočava čak ni sa optužbama za te zločine.

Ističe se da Vlada Srbije, njena nadležna ministarstva i službe, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine, treba što pre da daju prioritet istrazi i krivičnom gonjenju aktuelnih ili bivših zvaničnika, za koje se veruje da su, direktno ili indirektno, odgovorni za njihovu smrt.

„Sjedinjene Američke Države treba da izdvoje dovoljno resursa da u potpunosti pomognu i pravilno prate napore Vlade Srbije, njenih nadležnih ministarstava i kancelarija da što pre istraže i krivično gone osobe za koje se veruje da su odgovorne za njihovu smrt“, navodi se u rezoluciji, prenosi Kossev.

U poslednjoj tački SAD navode da napredak u rešavanju ovog slučaja, ili nedostatak napretka, treba da bude važan faktor prilikom određivanja daljeg razvoja odnosa sa Srbijom.

Trojica braće Bitići uhapšena su u julu 1999. godine, nakon završetka rata na Kosovu, dok su, kako navodi Koha, greškom prelazili na teritoriju centralne Srbije.

Nakon toga, oni su ubijeni i bačeni u masovnu grobnicu. Time je za sada stavljena tačka na ovaj slučaj.

Original Article