“Amerika želi da podstakne sukob”

11
pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ruska ambasada u Vašingtonu saopštila je danas da navodi američkih zvaničnika da Rusija priprema teren za aneksiju ukrajinske teritorije, potvrđuju želju SAD da podstaknu sukob.

“Navodi o grabežljivoj prirodi ruske vojne specijalne operacije u osnovi su lažni. Vraćamo mir na oslobođene teritorije, stvarajući uslove za normalan život i poštovanje jednakih prava građana, bez obzira na etničku pripadnost i jezik”, navodi se u saopštenju ruske ambasade objavljenom na Telegramu, prenosi agencija RIA Novosti.

Kako su navele diplomate u saopštenju, takve insinuacije potvrđuju nameru SAD da što duže raspiruju sukob.

Ranije danas, SAD su istakle tvrdnju da Rusija priprema teren za aneksiju ukrajinske teritorije koristeći scenario kakav je upotrebila na Krimu.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, rekao je na konferenciji za novinare da se Rusi pripremaju da postave zvaničnike bliske Moskvi, uspostave rublju kao valutu i primoraju stanovnike da se prijave za rusko državljanstvo.

Kirbi je najavio i brz odgovor SAD i saveznika u slučaju aneksija ukrajinskih oblasti Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk, preneo je Bi-Bi-Si.

Original Article