Ambasador SAD: Niko ne želi da vidi Republiku Srpsku na Kosovu, ali…

134

J. L. Petković

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Džefri Hovenijer rekao je da američka vlada smatra da treba da postoji Zajednica opština sa srpskom većinom, ali i naveo da su SAD i njihovi partneri saglasni da ne žele da vide Republiku Srpsku na Kosovu.

– Ako pogledate Ahtisarijev plan, Aneks 2, postoje neke naznake da tako nešto može da postoji, onda je u pregovorima u Briselu i Briselskim sporazumima opredeljenje da tako nešto postoji. Ali mi u međunarodnoj zajednici nikad nismo precizirali šta bi to tačno trebalo da bude, koje bi trebalo da budu njene nadležnosti jer to treba da utvrdi vlada Kosova, kao i da se razgovara u kontekstu dijaloga. Ali želim da bude jasno u vezi sa nečim ovde, čuo sam nekoliko kosovskih zvaničnika kako izražavaju zabrinutost da bi nešto poput Republike Srpske moglo biti zloupotrebljeno ili učinjeno. I ovo je veoma vredna briga – rekao je Hovenijer u intervjuu za Kljan Kosova.

On je naveo da želi da jasno stavi do znanja da se SAD i svi njihovi partneri slažu da niko ne želi da vidi Republiku Srpsku na Kosovu.

Niko od nas ne veruje da je ovo odgovarajući mehanizam za postizanje ciljeva koje želimo da Kosovo postigne, a to su multietnička, demokratska država sa funkcionalnim Ustavom i funkcionalnim sistemom upravljanja – kaže Hovenijer.

Hovenijer je rekao da veruje da bi mogli postojati mehanizmi, uključujući Zajednicu srpskih opština, koji nemaju onu vrstu izvršne vlasti koja bi remetila pravilno funkcionisanje vlade, ali koja omogućava opštinama sa srpskom većinom i njihovim liderima da koordiniraju poslove jedni s drugima.

Američki ambasador smatra da Kosovo može konstruktivno da učestvuje u dijalogu i da postigne značajan napredak bez žrtvovanja stvari o kojima ne može da se pregovara i navodi da niko ne traži od Kosova da pregovara o svom suverenitetu, nezavisnosti, teritorijalnom integritetu.

Original Article