Air Serbia – Letovi na većini redovnih linija ipak od sredine juna

341

Air Serbia od sledećeg ponedeljka iz Beograda za Cirih, Beč, Frankfurt i London, na ostale letove putnici će morati da sačekaju

Avio kompanija Air Serbia saopštila je danas da će narednog ponedeljka uspostaviti četiri linije, a letove na većini ostalih redovnih linija odlaže za 15. jun.

U ponedeljak, 18. maja, srpska avio kompanija pokrenuće letove iz Beograda za Beč, Cirih, Frankfurt i London.

Ostali letovi odloženi su za 15. jun ili nakon ovog datuma, na osnovu preporuke Evropske komisije da granice Evropske Unije ostanu zatvorene do tog datuma za sve putnike koji dolaze iz neke od država van EU. Tada će Air Serbia pokrenuti letove za Podgoricu, Pariz, Tiranu, Zagreb, Skoplje, Bukurešt, Sarajevo, Sofiju, Frankfurt, Brisel, Kijev, Krasnodar, Zadar i Nicu, a broj letova bi trebao da bude isti kao pre obustave letova. Letovi za Tivat, Ljubljanu, Atinu, Solun, Amsterdam, Prag, Moskvu, Berlin, Rim, Istanbul, Milano, Diseldorf, Dubrovnik, Split, Larnaku, Kopengahen, Štutgart, Njujork, Banja Luku, Tel Aviv, Stokholm, Veneciju, Pulu, Barselonu, Sankt Peterburg i Madrid će isto biti pokrenuti od sredine juna, ali će intenzitet letova bit promenjen.

Mada nedostaje zvanična potvrda avio kompanije, letovi za Podgoricu, Tivat, Skoplje, Tiranu ili Sarajevo možda budu pokrenuti i ranije, jer će Republika Srbija od 1. juna otvoriti svoje granice ka Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Albaniji. Konačna odluka ipak zavisi od toga da li će aerodromi u navedenim zemljama početi da rade.

Avio kompanija Air Serbia za sad neće pokrenuti letove za Helsinki, Lavov, Aman, Firencu, Kišinjev, Rostov, Maltu, Ženevu, Kairo, Bejrut i Rijeku.

Svi letovi i linije su podložne naknadnim promenama, ali stručnjaci veruju da naknadnih odlaganja ne bi trebalo da bude na većini linija, jer se očekuje da od juna većina avio kompanija i aerodroma proradi.

Putnici takođe moraju da računaju na to da će strane države najverovatnije zahtevati urađen test na koronavirus Covid-19 ili sledi obavezan period samoizolacije. Takav test može da se uradi u Srbiji, a cena je oko 6.000 dinara.

U slučaju povratka, načelnica odeljenja za sanitarni pregled u Gradskom zavodu za javno zdravlje Mirjana Milenkoviće izjavila je da će građani Srbije biti besplatno testirani na Covid-19, jer se to smatra merom prevencije širenja epidemije. Na rezultate se čeka nekoliko dana i nakon toga prestaje zakonska obaveza o samoizolaciji u trajanju od 14 dana.

autor: Playtravel

13. maj 2020.

Original Article