АБДОМИНАЛНА ХИРУРГИЈА: Примаријус др ВЛАДИМИР ШПИЦА КАМЕН У ЖУЧНОЈ КЕСИ

1497

Када говоримо о абдоминалној хирургији треба истаћи да смо ми нација која много пати и болује од жучи, жучне кесе, панкреаса али и да је ретко који народ у свету заштићен од ових болести. О проблемима билијарног тракта, симптомима и лечењу, разговарали смо са једним од најискуснијих хирурга из ове области, примаријусом др Владимиром Шпицом из „Еуромедика“.

– Болести билијарног тракта сматрају се старим колико и човечанство. Крајем 18. века, први пут у историји медицине извршен је планирани оперативни захват одстрањења каменца (калкулуса) из жучне кесе и тада је постављен темељ будућој билијарној хирургији. Од ове болести није поштеђено становништво ниједног географског подручја, ниједна етничка група, а може се јавити у сваком животном добу. Зато је калкулоза билијарног тракта једно од најчешћих обољења, а операције ове болести спадају међу најчешће у хирургији. Камење може бити локализовано у жучној кеси, жучним водовима, ван јетре, као и у жучним водовима у самој јетри. Најчешће се јавља управо у жучној кеси и због тога се у Сједињеним Америчким Државама, рецимо, годишње уради 500 хиљада одстрањења жучне кесе.

Шта утиче на стварање жучних каменаца у жучној кеси?

– Жучна кеса је део билијарног система који обухвата ситне каналиће у јетри који се сливају у заједнички главни жучни вод. Пре уласка у дванаестопалачно црево главни жучни вод прима изводни канал из панкреаса. Током 24 сата одрасла особа у јетри ствара просечно око један литар жучи. Стварање се одиграва непрекидно, а између два оброка жуч се одлаже у жучну кесу. Након оброка, жучна кеса се испразни кроз главни жучни вод у дванаестопалачно црево и учествује у варењу масти и издвајању витамина А, Д, Е и К. У формирању жучних каменаца у жучној кеси одлучујућу улогу имају поремећаји у саставу жучи, застој у току жучих инфекција. Са старењем, обољење постаје чешће, а око половине носилаца жучних каменаца нема никакве тегобе. Што се тиче нашег народа и учесталости обољевања по регионима у нашој земљи, оно директно зависи од навика и начина исхране која је оптерећена масноћама.

Пише Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању

Original Article