Eksplozija ukusa, uz muziku i penušavo vino, 160 metara ispod zemlje

eksplozija-ukusa,-uz-muziku-i-penusavo-vino,-160-metara-ispod-zemlje

Navikli smo na prirodne, zelene i bujne lepote Slovenije koje su nam „nadohvat ruke“ – njih istražujemo peške ili prevozom, a onda se pred smiraj dana uputimo u neki od prelepih SPA centara ili restorana. Međutim, hajde da malo promenimo ritual! Ovaj put, vodimo vas čak 160 metara ispod površine zemlje gde, verovali ili ne, nastaju vrsni kulinarski specijaliteti

Šaleška dolina vas poziva na jedinstveni ugođaj u večernjim satima, od 18.30 do 21.30 (po dogovoru), u podzemni, rudarski i gastronomski raj do kojeg se spuštate jednim od najstarijih liftova u zemlji. Naravno, ne možete doći tek tako – potrebno je da se opremite za ovu avanturu, a u tome će vam pomoći vodič iz Muzeja rudarstva Slovenije. Dobićete šlem i lampu, kako biste bezbedno koračali kroz mračne puteve, a vaše je samo da dođete „praznog stomaka“ i duha spremnog za eksperimentisanje s ukusima. Svakako, ne sme vam promaći ni rudarski pozdrav „Srećno!“.

Ali ne brinite. Sreća vam neće biti toliko potrebna, jer ne vreba nikakva opasnost: štaviše, opustićete se uz prijatan razgovor, ljubazno osoblje, nesvakidašnji ambijent i kulinarska dela koja spremaju najbolji kuvari iz regije. Čućete i priče o rudarstvu, po kojem je ovaj deo Slovenije i te kako poznat: na primer, kako se iskopavao ugalj pre skoro 140 godina kada je rudnik otvoren. U Šaleškoj dolini se, takođe, neguje i tradicija kožarstva.

Ono što posebno treba istaći jesu sama jela – vrlo originalna i autentična, napravljena od lokalnih sastojaka i po tradicionalnim recepturama. Drugim rečima, nešto što ne možete probati svuda. Čuvena večera pod imenom „Štajgerova južna“ praćena je pažljivo biranim vinima i muzičkom animacijom, a nakon uživanja u hrani očekuje vas uzbudljiva vožnja podzemnim vozom, te ulazak u rudarsku crnu garderobu.

Planirani datum za ovu turu je 15. novembar, a cena je 185 evra.

Zašto baš Velenje?

Velenje je šesti po veličini slovenački grad, poznat i po prelepom Velenjskom jezeru na kojem su organizovane ture brodom u letnjem periodu. Ono po čemu ga, verovatno, najviše ljudi iz regiona zna jeste i fabrika Gorenje, koja je baš u Velenju našla svoj dom.

Međutim, kako smo već pomenuli, rudnik lignita ostaje jedna od prvih asocijacija na Velenje, a meštani čak u šali vole da kažu kako „ polovina muškog stanovništva radi u rudniku, a druga polovini u čuvenom pogonu bele tehnike“.

Preporuka je da posetite i Velenjski grad, odnosno dvorac sagrađen iznad grada pre više od 700 godina, gde se danas nalazi gradski muzej.

             

#visitsaleska #ifeelsLOVEnia #myway

Ovaj članak Eksplozija ukusa, uz muziku i penušavo vino, 160 metara ispod zemlje se pojavio prvo na TU magazin.