U vinu je istina, ali i lepota života

u-vinu-je-istina,-ali-i-lepota-zivota

Da li ste čuli za Martinovanje? U pitanju je dan kada se mošt – novo, tek isceđeno vino – pretvara u piće koje svojom aromom, ukusom i teksturom oduševljava enologe i turiste

U Starom Velenju na Starom trgu, ove godine će 8. novembra biti organizovana degustacija ili tzv. tradicionalno Martinovanje na otvorenom, gde će posetioci imati priliku da probaju vrsna slovenačka vina raznih sorti i specijalitete domaće kuhinje iz Šaleške doline.

Zavod za turizam je u saradnji sa Domom omladine Velenje i uz podršku same opštine, odabrao ovaj dan kao posebnu počast dobrom vinu, u predivnom ambijentu starog grada. Velenje je šesti po veličini slovenački grad, najpre poznat po rudarstvu i kožarstvu, ali se nadaleko čuje i dobar glas iz oblasti ugostiteljstva i kulinarstva.

Svoja vina će na predstojećenm događaju predstaviti nekoliko vinara iz raznih regiona Slovenije, a pored degustacije vina biće i degustacija jesenjih đakonija, muzička animacija i sveskupa prijatna, festivalska atmosfera.

Ono što, takođe, treba istaći jeste da je ulaz besplatan, ali je za čaše potrebno spremiti depozit od pet evra koji se gostima vraća pri njihovom odlasku.

Sam skup je, inače, dobio naziv po prazniku vinogradara i ostalih ljubitelja vina – Martinje. Martinovo simbolizuje završetak truda i napornog rada u vinogradu, slaveći upravo ta dostignuća pretočena u otmene boce. Ovde neće naći ništa komercijalno, već suprotno – lokalno, pažljivo pravljeno, kvalitetno, s punoćom ukusa.

Kako je u Sloveniji prisutan ne tako mali broj onih koji žive od grožđa i vina, ne čudi što je Martinje za njih ujedno i najznačajniji praznik u godini.

Naravno, sama ideja je osmišljena i da se turisti, odnosno kupci uvere u trud i rad vinogradara, te kvalitet samih vina, a tradicionalno – praznik se održava svakog 11. novembra, na praznik Svetog Martina, uz eventualna pomerenja za nekoliko dana kao što je slučaj u 2024. Praznik je često propraćen i društveno-sportskim događajima, a čak i jedne terme u Sloveniji nose njegovo ime.

Budući da je Slovenija „najzelenija“ zemlja Evrope, te da veoma polaže na očuvanje životne sredine, i ovaj događaj biće u tom stilu. Iz same organizacije manifestacije mole posetioce da dođu peške, biciklom ili besplatnim gradskim autobusom, te ukazuju na pažljivo odvajanje otpada i upotrebu povratne i biorazgradive ambalaže.

Zainteresovani vinari i svi ljubitelji vina više informacija o Martinovanju mogu saznati na turizem@velenje.si, a između ostalog i kako da bukiraju vikend za dve osobe u Šaleškoj dolini, uz uživanje ispod Velenjske tvrđave, čarobnu jesen, vrsna vina i jela, muziku, festivalsku atmosferu i po izboru – specijalnu Martinovu večeru.

             

#visitsaleska #ifeelsLOVEnia #myway

Ovaj članak U vinu je istina, ali i lepota života se pojavio prvo na TU magazin.