Kalkata Vekija – umetnička oaza u srcu Italije

kalkata-vekija-–-umetnicka-oaza-u-srcu-italije

Ovo slikovito srednjovekovno selo je smešteno na steni iznad reke Tiber, severno od Rima. To je naselje sa bogatom istorijom i prepoznatljivim izgledom, koje je u poslednjim decenijama postalo simbol drevne Italije i utočište umetnika i boema. Ukoliko se nađete u blizini ovog gradića, ponesite obavezno gotovinu sa vama, jer teško da ćete ovde naći aparat za kartice, kao i ostale pogodnosti modernog života

Kalkata Vekija (Calcata Vecchia) je naselje u Italiji u okrugu Viterbo, regionu Lacio. Ovde kuće izgledaju jako čudno, kao da su ih deca iz vrtića pravila, i ovde važe posebna pravila. Hipi komuna iliti umetnička zajednica vodi neki svoj slobodni život, nesputan pravilima i modernim zahtevima.

Nedaleko od Rima, najviše sat vremena vožnje, nalazi se jako čudna zajednica ljudi. Ekscentrično i nesputano stanovništo čine uglavnom umetnici koji su došli ovde da uživaju u miru i idiličnom italijanskom predelu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MARY RENNA (@mary_renna_)

Međutim, naselje se nalazi na jako nezgodnom mestu, praktično na ivici litice, pa je dobrim delom stanovništvo zbog uredbi Vlade o preseljenju napustilo ovaj kraj još pre pola veka. Upravo taj momenat su umetnici čekali, dočekali, i naselili se. Od 1960. godine u Kalkati žive umetnici, hipici, svi ljudi koji prkose modernim tekovinama civilizacije. Kalkata je postala njihov dom.

Sve ovo privlači veliki broj turista, to je jedinstveno mesto sa brojnim umetničkim ateljeima, zanatskim radnjama, rukotvorinama svih vrsta, praktično jedna prava duhovna oaza. Posebno je atraktivan izgled sela sa kućama koje kao da vise sa litice, dok su brojni lavirinti ulica puni veselog i nasmejanog stanovništva uvek raspoloženog za neku lokalnu priču.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Kalkata Vekija je primer kako mala, gotovo zaboravljena srednjovekovna sela mogu da dožive procvat zahvaljujući umetničkoj i kulturnoj energiji. Danas je to selo koje privlači turiste iz celog sveta svojom autentičnom atmosferom, istorijskim značajem i umetničkim duhom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

 

Ovaj članak Kalkata Vekija – umetnička oaza u srcu Italije se pojavio prvo na TU magazin.