Život u Zvjerincu nije lak, ali bilo je i težih vremena

48

Zvjerinac je jedno od osam naseljenih mesta u sastavu današnje opštine Biskupija. Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, selo Zvjerinac imalo je tek sedamdeset stanovnika, dok ih je 1991. bilo više od tri stotine. Ovo centralno selo sadašnje opštine, nekada je bilo sedište brojnih institucija, osmogodišnje škole, železničke stanice, privredne zadruge, ali je i tada i danas ostalo prepoznatljivo po jednom od četiri najstarija manastira u Dalmaciji, Lazarici.

– Područje sela Zvjerinac je u narodu prepoznatljivije kao Kosovo, jer je ovo centralni deo Kosova polja, a vezan je za naše istorijsko nasleđe. Tu je i manastir Lazarica koji je podignut blagoslovom blaženopočivšeg episkopa dalmatinskog Stefana Kneževića 1889. godine, i njegovom željom posvećen Svetom velikomučeniku Knezu Lazaru na petstotu godišnjicu obeležavanja Kosovskog boja. Pod naziv Kosovo polje, kao deo istog prostora, ubrajaju se i ostala sela u okruženju: Uzdolje, Ramljane, Riđane, Markovac i Orlić i svi s..

The post Život u Zvjerincu nije lak, ali bilo je i težih vremena appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article