Zime su duge i hladne u Norveškoj, ali vas standard nekako oraspoloži

32

Foto: Privatna arhiva „Teško je kad si svestan da nisi baš toliko bezvredan da dozvoliš da se trudiš i ulažeš u obrazovanje, radno iskustvo i napredovanje, a nažalost ne vidiš velike pomake kad je reč o kvalitetu života. Smučilo mi se više od onog glupog osećaja nesigurnosti“, iskrena je Marija.
Kaže da se u Norveškoj oseća komforno, a na često pitanje – što naših ljudi, što Norvežana, da li će se vratiti u Srbiju, odgovara da o tome ne razmišlja, bar ne u ovom trenutku.
„Odluka da napustite svoju zemlju je jako teška. A moj lični osećaj je da kad to jednom presečete, više vam ništa ne predstavlja gde živite i kako se ta zemlja zove. To je kao mala smrt. Nema više granica za vas i tužno je što ste otišli jer niste osećali pripadnost. To se odnosi na sistem i državu. Niste pristali na kompromis, da živite kao i drugi. ‘Kako nam je, tako nam je. Svi smo u tome. Nismo gladni, biće bolje itd.’ Muka mi je od tih uzrečica, sa kojima smo odrasli, bar mi, generacije 80-ih“, navodi Marija.
U Sr..

The post Zime su duge i hladne u Norveškoj, ali vas standard nekako oraspoloži appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article